018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Varufakis podneo ostavku, naslednik Cakalotos ili Statakis?

Od:
Komentari: isključeni

ATINA – Grčki ministar finansija Janis Varufakis podneo je jutros ostavku „da bi olakšao premijeru Aleksisu Ciprasu pregovore sa stranim poveriocima“, uprkos tome što su se građani, na juče održanom referendumu, sa 61,31 odsto glasova izjasnili za opciju „ne“ predloženim merama štednje stranih poverilaca, koju je on zagovarao.
„Referendum od 5. jula će ostati zapisan u istoriji kao jedinstven trenutak kada je jedan mali evropski narod ustao protiv dužničkog ropstva. Kao i svaka borba za demokratska prava, tako i ovo istorijsko odbacivanje ultimatuma evrogrupe od 25. juna dolazi sa visokom cenom koja mora biti plaćena. Iz tog razloga je od suštinskog značaja da veliki kapital koji je našoj vladi omogućio odgovor „ne“, odmah investiramo u „da“ i u odgovarajuću odluku – odnosno u postizanje sporazuma koji podrazumeva restrukturiranje duga, manju štednju, preraspodelu u korist onih koji su u problemima i prave reforme“, navodi Varufakis na svom blogu.
„Nedugo nakon objavljivanja rezultata referenduma, upoznat sam sa određenim očekivanjima pojedinih predstavnika evrogrupe i drugih partnera da odsustvujem sa sastanaka, što bi moglo da bude eventualno korisno premijeru u postizanju sporazuma. Iz tog razloga ja danas napuštam Ministarstvo finansija“, dodaje Varufakis u blogu.
„Smatram da je moja dužnost da pomognem Aleksisu Ciprasu da iskoristi, ako mu to odgovara, kapital koji nam je grčki narod dao kroz jucerašnji referendum. A ja ću nositi prezir poverilaca sa ponosom. Mi levičari znamo kako da delujemo kolektivno ne mareći za privilegije funkcije. Podržaću u potpunosti premijera Ciprasa, novog ministra finansija, i našu vladu. Nadljudski napor da se ispoštuje hrabri narod Grcke, a čuveno „oxi“ (ne) dato demokratama širom sveta, tek počcinje“, zaključio je Varufakis u blogu.
Grčki ministar ekonomije i koordinator u pregovorima sa međunarodnim kreditorima Jorgos Statakis pominje se kao potencijalni kandidat koji bi danas mogao da zameni Janisa Varufakisa koji je jutros dao ostavku na funkciju ministra finansija.
Novi grčki ministar finansija umesto Varufakisa biće imenovan nakon sastanka političkih lidera koji je počeo u 10,00 časova, rekao je portparol vlade u Atini, preneo je Rojrets.

Tanjug 06 Jul 2015 10:08
Foto AP/Angelos Cristofilopoulos