018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Varufakis: Grčka neće prihvatiti neodrživo rešenje

Od:
Komentari: isključeni

LONDON – Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je danas da je njegova država uradila sve kako bi ispunila „neobične zahteve“ kreditora, da je odlučna u tome da ostane deo evrozone, ali da neće prihvatiti bilo kakvo neodrživo rešenje.
„Grčka neće prihvatiti bilo kakvo rešenje dužničke krize za koje oceni da je neodrživo“, rekao je Varufakis u intervjuu za irski nacionalni radio RTE, prenosi Rojters.
Vanredni pregovori Grčke i njenih kreditora – Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda – završeni su juče bez postizanja sporazuma o rešavanju problema grčkog duga, a novi pregovori su najavljeni za vikend, samo par dana uoči 30. juna kada Grčkoj dolazi na naplatu 1,5 milijardi evra duga prema MMF-u i ističe međunarodni paket pomoći.
Sa druge strane, lideri Nemačke i Francuske upozorili su jutros Grčku da mora postići dogovor sa kreditorima na, kako su rekli, odlučujućim sutrašnjim pregovorima evrogrupe kako bi zemlja izbegla bankrot i potencijalni izlazak iz evrozone.
„Moramo nastaviti sa radom jer vreme ističe, a sutrašnji sastanak evrogrupe biće od odlučujućeg značaja. Svi lideri su podržali ideju da sve mora biti urađeno radi pronalaženja rešenja na sutrašnjem sastanku“, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na samitu šefova država i vlada članica Evropske unije u Briselu, prenosi Frans pres.

Tanjug 26 Jun 2015 09:56
Foto AP/ Virginia Mayo