018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Varšava: U sukobima povređeno 27, uhapšeno 276 osoba

Od:
Komentari: isključeni

VARŠAVA – Najmanje 276 osoba je uhapšeno, a 47 povređeno tokom nereda u Varšavi za vreme proslave Dana nezavisnosti. U sukobima radikalnih nacionalista i policije u utorak povređena su 23 policajca i 24 demonstranta, prenela je Raša tudej. Huligani, od kojih su neki nosili maske, gađali su policiju kamenicama, petardama i odlomljenim delovima kaldrme, a policija je u jednom trenutku upotrebila vodeni top, javlja AP.
Huligani su bili među nekoliko desetina hiljada ljudi koji su učestvovali u šetnji koju su organizovale ekstremističke nacionalističke grupe. Policija veruje da se radi o navijačima lokalnih fudbalskih klubova. Poljski predsednik Bronislav Komorovski predvodio je zvaničnu proslavu i praznični marš povodom nacionalnog praznika Dana nezavisnosti kojim se obeležava sticanje nezavisnosti posle Prvog svetskog rata.
Tokom 123 godine pre toga Poljska je bila praktično izbrisana sa mape, budući da su njenu teritoriju između sebe podelile Austrija, Rusija i Pruska. Nacionalističke grupe svake godine organizuju šetnju ulicama Varšave povodom obeležavanja godišnjice nezavisnosti Poljske, na kojoj četvrtu godinu za redom dolazi do nasilnih sukoba.
Tanjug   12.11.2014 08:01
AP Photo/Czarek Sokolowski