018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vanredno stanje u Merilendu i policijski sat u Baltimoru

Od:
Komentari: isključeni

BALATIMOR – Vlasti Baltimora naredile su da se rasporedi po gradu hiljade vojnika Nacionalne garde i policajaca, posle izbijanja nemira, koji su za povod imali policijsku brutalnost, a u Merilendu je proglašeno vanredno stanje.
U nasilju koje izbilo juče, posle sahrane 25. godišnjeg crnca Fredi Greja, koji je umro pošto je povređenu u poclijiskom pritvoru, 15 policajaca je povređeno, prenosi AFP.

Gradonačelnik Stefani Roling Blek pozvala je na smirenost i uvela je policijski sat od 10 sati uveče do 5 ujutro.

Nadzornik policije Merilenda, naredio je da se rasporedi 5.000 policajaca po gradu i zatražila pomoć 5.000 vojnika iz šireg srednjeatlantskog regiona.

Komandant Nacionalne garde pukovnik Linda Sing rekla je da je da je imala 5.000 vojnika spremno i da će ih rasporediti da štite ljude i imovinu.

Protestanti su kamenjem napali policiju i lokalne radnje. Uprkos pozivima na mir Gejeve porodice, bande uglavnom mladih američkih Afrikanaca počele su obračun sa policijom i tom prilikom uhapšeno je 27 osoba, saopštila je policija.

Nekoliko radnji je opljačkano i spaljeno je nekoliko policijskih vozila, a kako su neredi počeli da se šire sa zapada na istok, gde je zapaljena jedna zgrada, u Merilendu je proglašeno vanredno stanje.

Škole u Baltimoru će danas biti zatvorene, a bezbol tim je otkazao svoju večerašnju utakmicu.

Kako javlja Sputnjik, protesti solidarnosti sa pobunjenicima biće održani danas širom SAD.

Predsednik Barak Obama je upoznat sa situacijom i sa svojim saradnicima razmatra eventualna rešenja.

Tanjug 28.04.2015 08:19
Erica Green/The Baltimore Sun via AP