018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Uzurpirana imovina 41.000 Srba na Kosovu

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Srbi su podneli 41.000 zahtev za povraćaj uzurpirane imovine na Kosovu i Metohiji, a do sada je samo jedna Srpkinja uspela da se izbori za presudu da se uzurpator iseli sa njenog imanja.
To je danas za RTS izjavio rukovodilac tima za ljudska prava i imovinu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Igor Popović, koji je podsetio da je reč o Nadeždi Jovanović koja je dobila slučaj pred Ustavnim sudom Kosova.
On je rekao da je Jovanović imala formalnu odluku Kosovske agencije za imovinu za povraćaj svoje imovine, ali je da bi se izborila za to, morala da taj slučaj „otera“ do Ustavnog suda Kosova koji je doneo presudu u njenu korist.
„Sledeći korak je da se sprovede zahtev da se iseli uzurpator koji je podigao tri kuće na njenom imanju, i da se uklone ti nelegalno izgrađeni objekti“, istakao je Popović.
Prema njegovim rečima, Kosovska agencija za imovinu izgleda nema mehanizam da efikasno sprovede svoje odluke, iako se „hvale da su od 41.000 zahteva rešili bar dve trećine“.
„Šta to znači?Možda postoje neke formalne odluke, ali ti ljudi nisu formalno stupili u posed svoje imovine, nisu ušli u svoje kuće i stanove u kojima se i dalje nalaze uzurpatori“, naveo je Popović.
On je rekao da je to pitanje pre svega u nadležnosti međunarodnih misija pre svega UNMIK-a, Euleksa i OEBS-a, dodajući da im se država Srbija već obraćala tim povodom.
Popović je istakao da je uzurpiranje imovine kršenje jednog od osnovnih ljudskih prava, dodajući da će pitanje privatne, ali i javne imovine Srbije, biti možda i najvažnije pitanje u pregovorima sa privremenim institucijama samouprave na Kosovu.
Tanjug 22.06.2014 10:42
Foto Tanjug/S. Radovanović