018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Uvode se kontrolne markice za poljoprivredne proizvode (VIDEO)

Komentari: isključeni

Da bi poljoprivredni i prehrambeni proizvodi sa oznakom geografskog porekla bili prepoznatljivi na tržištu, Ministarstvo poljoprivrede donelo je pravilnik na osnovu koga će svaki proizvod sa oznakom geografskog porekla biti obeležen kontrolnim markicama. One će biti garancija potrošačima da proizvod potiče sa određenog područja i da poseduje specifičan kvalitet, a na osnovu serijskog broja markice, uspostaviće se i pouzdan sistem sledljivosti. Sve to doprinosi podizanju nivoa konkurentnosti domaće proizvodnje, rečeno je privrednoj komori prilikom promocije novih kontrolnih markica.

Do nedavno na većina mesnih prerađevina se moglo videti da su proizvedeni na Zlatiboru, da je svaki kupus donet baš iz Futoga, da je svaki ajvar iz Leskovca ili da je svaki sir napravljen na obroncima najviših planina Srbije. Mnogi od tih natpisa nisu oslikavali pravo stanje proizvoda pa su potrošači često bili u zabludi. Od septembra svaki poljoprivredni proizvod mora da ima kontrolnu markicu, kako i potrošači bili upoznati sa mestom njegovog porekla.

U Srbiji je na ime porekla trenutno registrovano više od 30 prehrambenih proizvoda, među kojima se nalaze domaće roštilj meso ali i ajvar iz Leskovca, Kladovski kavijar, Svrljiški kačkavalj i belmuž, Staroplaninski sir i Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka.

Povezane vesti