018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Usvojene izmene zakona o notarima

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene Zakona o javnom beležništvu i seta pratećih zakona, čime su stvoreni uslovi da bude odblokiran rad pravosuđa.
Usvajanje izmena tog zakona izuzetno je važno, jer se time prekida četvromosečni štrajk advokata.
Ministar pravde NIkola Selaković je rekao da je Vlada Srbije te izmene usvojila u neizmenjenom obliku, kako su predložili predstavnicia advokata, istakavši da su definisana sporna pitanja – postojanje javnobeležničkog zapisnika, ugovora o prometu nepokretnosti i postupak potvrđivanja pravnih poslova tzv.solemnizacija.
S druge strane, predstavnici opozicije Selakovića smatraju odgovornim što je došlo do „paralize pravosuđa, jer je tvrdoglavo insistirao na stvarima koje sada anulira podnošenjem izmena zakona“ i zatražili su njegovu ostavku.
Raspravu su pratili su i predstavnici advokature, a predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Dragoljub Đorđević rekao je novinarima da će advokati početi sa radom onog trenutka kada izmene Zakona o javnom beležništvu stupe na snagu.
On je poručio da advokatura više neće ćutati i da zahtev za smenu ministra Selakovića još važi, ali da nije uslov za obustavu protesta.
Usvajanjem zakona i njegovim objavljivanjem u Službenom glasniku, dan pošto bude usvojen, biće prekinut četvromosečni štrajk advokata.
Zakoni će stupiti na snagu dan pošto budu objavljeni u Službenom glasniku.
Izmene Zakona o janim beležnicima predviđa da će u formi javnobeležničkog zapisa javni beležnik sastavljati ugovore o raspolaganju nepokretnostima poslovno nesposobnih lica, lica koja ne mogu da vide, čuju, govore, čitaju i pišu, sporazum o zakonskom izdržavanju.
Usvojeni su i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o prometu nepokretnosti, Zakon o izmenama i dopunama o vanparničnom postupku, Zakon o izmenama i dopunama porodičnog zakona, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o nasleđivanju i Zakon o dopunama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine.
Usvajanjem tih zakonskih rešenja završena je sednica, a poslanici bi novu sednicu sa jednom tačkom dnevnog rada – predlogom Zojinog zakona, trebalo da počnu sutra.
Tanjug 21.01.2015 14:29
Foto Tanjug, R. Prelić