018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Usvojena odluka o zaduživanju grada (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Evropska Banka za obnovu i razvoj sa 6,5 miliona evra, uz kamatu do tri odsto, trebalo bi da finansira polovinu novca potrebnog za refinansiranje dugovanja grada i polovinu, predviđenu za izgradnju kapitalnih objekata. Ovo je omogućeno izmenom i dopunom odluke Skupstine grada, koja je predviđala, da se grad za ovakve poslove može zaduživati isključivo kod poslovnih banaka.
Uz novac poslovnih banaka grad ubuduće može računati i na novac međunarodnih organizacija i institucija. U konkretnom poslu, reč je o pozajmici Evropske Banke za obnovu i razvoj. U odnosu na pređašnje kretide koje je grad uzimao, kamata će u ovom slučaju biti manja i do pet odsto. Opozicija je međutim tražila objašnjenje zašto se mogućnost učešća Evropske Banke nije našla u Skupštinskoj odluci donetoj pre tri nedelje, već je zbog toga morala biti održana nova, vanredna sednica, sazvana po hitnom postupku.
Opozicija je ukazala i da je sednica presedan, jer je sazvana po hitnom postupku a da ne postoji elementarna opasnost koja preti životima građana i njihovoj imovini.
Konačan rezutat razgovora sa Evropskom Bankom za obnovu i razvoj o pozajmici od 6,5 miliona evra biće poznat za 10-ak dana, ističe gradonačelnik. Među najznačajnijim kapitalnim investicijama, koje će delom biti finansirane ovim sredstvima, jesu izrada projekata za Medoševački, južni, Humski i deo kolektora Donje Međurovo, za izgadnju i održavanje putne infastrukure, rekonstrukciju otvorenog bazena Čair, izgradnju mosta na Kutinskoj reci i restauraciju i rekonstrukciju Niške Tvrđave.

Povezane vesti