018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Uspešno izvedena intervencija na srcu u KC Niš (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

U niškom Kliničkom centru prvi put je izvedena intervecija otvaranja arterija na srcu retrogradno, na šezdesetpetogodišnjoj pacijentkinji i dve godine starijem pacijentu. Lekari niške kardiologije sada mogu da rade ovakve intervencije zahvaljujući tome što imaju neophodan materijal.
Kod pacijenata koji dožive infarkt arterija na srcu nekada ostane zapušena duže od tri meseca i tada nastaje hronična totalna okluzija. Do dela arterije u kome nema cirkulacije, tada se, iz druge arterije na srcu formiraju se novi krvni sudovi. Upravo tim putem, dr Nenad Božinović je sa italijanskim kolegom Alfredom Galasijem uspeo da dođe do začepljenja i ukloni ga. Ovakvu intervenciju lekari su do sada radili samo u KC Srbije, a sada i u Nišu zahvaljujući mikro kateterima i drugom materijalu koga je KC pribavio.
Ovakve intervencije su u svetu uspešne do čak 95 odsto slučajeva.
Tokom prošle godine lekari na kardiologiji su otvorili začepljene arterije kod 52 pacijenta, ali klasičnom metodom. Međutim, kod pacijenta kome su arteriju otpušili retrogradno, dosadašnjom metodom to nije bilo moguće.