018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Uslovi na tenderu za brojila nedostižni za domaće firme

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Konzorcijum srpskih proizvođača brojila ocenio je danas da su uslovi tendera Elektroprivrede Srbije (EPS) za nabavku brojila iz sredstava EBRD-a, postavljeni tako da budu nedostižni za domaće firme, bilo pojedinačno ili u konzorcijumu.
U saopštenju konzorcijuma navodi se da se time nanosi velika šteta domaćoj privredi, jer srpske firme imaju tehnologiju i kapacitet da ponude i realizuju tražena dobra i usluge na tekućem tenderu EBRD-a, a sprečene su da učestvuju.
Konzorcijum podseća da je krajem 2014. raspisano devet tendera za nabaku oko 57.000 brojila po privrednim društvima, za hitne potrebe EPS-a, radi zamene neispravnih uređaja.
Tada je usledila „opstrukcija tajkunskih firmi, koje su podnosile zahteve za zaštitu prava, sa ciljem da spreče otvaranje ponuda, jer one ne žele da svoju robu prodaju u otvorenoj konkurenciji i po realnim tržišnim cenama, kroz regularne javne nabavke, a sličnu opstrukciju radile su i prehodne 2,5 godine“, piše u saopštenju Konzorcijuma.
Dalje se dodaje, da je EPS tada pokrenuo nabavku iz sredstava EBRD-a, jer se na takvu nabavku ne primenjuje domaće zakonodavstvo, pa je prostor za opstrukciju sužen.
Konzorcijum takođe navodi da je ranije, sredinom 2014. godine, EPS doneo odluku da dodeli ugovor Srpskom konzorcijumu brojila, čija je ponuda bila 30 odsto niža od planirane budžetske cene, a za 1,2 miliona evra manja od tajkunske ponude.
Onda su tajkunske firme podnele zahtev Republičkoj komisiji sa ciljem da sruše odluku EPS-a i „predsednik komisije Saša Varinac donosi neosnovanu odluku da delimično uvaži njihov zahtev,“ naglašava Konzorcijum.
Postupajući po nalogu komisije, EPS je ponovo procenio ponude i doneo odluku kojom je ugovor ponovo dodelio Srpskom konzorcijumu, ali su se opstrukcije kasnije nastavile, navodi se u saopštenju.

Tanjug 27.01.2015 14:39
foto Tanjug arhiva