018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Uskoro ugradnja opreme za pojedinačno merenje utrošene toplotne energije (VIDEO)

Komentari: isključeni

Oprema za pojedinačno merenje utrošene toplotne energije košta oko 50 evra po grejnom telu, kažu u firmi Brunata koja je dobila licencu za ugradnju ovih uređaja. Ovim će korisnici daljinskog grejanja uštedeti do 30 odsto toplotne energije, tvrde u ovoj firmi.

Naplata daljinskog grejanja po utrošenoj energiji je počela ove sezone, ali na osnovu zajedničke potrošnje za korisnike koji žive u zgradama. Potrošači će moći u svoje radijatore da ugrade i delitelje toplote i termostatske ventile, a ova oprema košta oko 50 evra po grejnom telu, kažu u firmi Brunata, koja je prva licencirana od Gradske toplane za ugradnju.

U ovoj firmi tvrde da će potrošači ugradnjom opreme uštedeti do 30 odsto toplotne enrgije. Prednost je što će moći da isključe svoje radijatore kada nisu kod kuće, ali i da podešavaju temperaturu. Očitavanje potrošenje je daljinsko, a za jedan radijator koštaće vas 4 evra plus PDV godišnje.

U Toplani kažu da će i nemačka firma Tehem ugrađivati ovu opremu po sličnim cenama. Ugradnjom individualnih merača korisnici će imati mogućnost da potpuno isključe grejanje ukoliko ne borave u stanu. U tom slučaju plaćaće samo fiksni deo računa, dodaju u Toplani.

Povezane vesti