018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Uskoro transplatacija jetre u Nišu

Komentari: isključeni

Spas više neće morati da se traži u inostranstvu! Za 26 pacijenata sa najtežim oboljenjima jetre na jugoistoku Srbije nova nada – transplantacija ovog organa uskoro i u niškom Kliničkom centru.
Iako se, zvanično, čeka zeleno svetlo Ministarstva zdravlja, u Nišu su očekivanja vrlo optimistična, kaže direktor KC Niš dr Zoran Radovanović. Nezvanično, prva operacija je moguća već krajem godine.

U niškom Kliničkom centru kažu da je ogroman uspeh to što su za dva meseca urađene četiri transplantacije bubrega, organa koji je pacijentima u Srbiji najčešće neophodan, a prema podacima sajta «Srbija za transplantaciju», na drugom mestu je jetra, na trećem srce. I dalje je veliki problem što se takve operacije najčešće obavljaju u inostranstvu, ali informacija da će transplantaciju jetre raditi i lekari u Nišu – za građane znači novu nadu.

Jedan od uzroka za ne tako čestu transplantaciju jetre u našoj zemlji jeste veoma mali broj donora. Iako pozdravljaju vest o transplantaciji, kada je reč o donorstvu, Nišlije nisu mnogo odlučne.

Iako u ovom trenutku nema dovoljno donora, ima prostora da se transplantacija u Srbiji usavrši i ubrza – što više kliničkih centara u kojima se obavljaju ove operacije, to su šanse za pacijente veće.

U Kliničkom centru u Nišu očekuju da  Ministarstvo zdravlja uvrsti i Niš u zdravstene centre u kojima se obavlja transplantacija jetre. Ukoliko to bude potvrđeno kroz koji dan, Niš će biti rame uz rame sa Kliničkim centrom u Beogradu, gde je ova vrsta transplantacije obavljana nekoliko puta.

Povezane vesti