018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Uskoro Savet za zaštitu dece od nasilja

Komentari: isključeni
Tagovi:

U Nišu i celoj Srbiji beleži se porast nasilja nad decom, ali i među decom, a prema pojedinim istraživanjima dve trećine najmlađih između 2 i 14 godina iskusilo je neku vrstu psihološkog ili fizičkog zlostavljanja.
Ovaj problem Grad će pokušati da reši formiranjem Saveta, koji će činiti predstavnici svih institucija zaduženih za sistem zaštite dece od nasilja.

Nasilje nad decom u Srbiji u konstantnom je porastu, posebno u poslednjih nekoliko godina. Uzroke je teško ustanoviti, a kao posledice ostaju ugroženo zdravlje, integritet i dostojanstvo deteta, kome preti i opasnost da kasnije i samo postane nasilnik. U Nišu situacija nije ništa bolja.

Neki od faktora koji mogu uticati na pojavu zlostavljanja su i alkoholizam, gubitak posla, migracije, siromaštvo, izbeglištvo, izolovanost porodice, pa je neophodno u rešavanje ovog gorućeg problema uključiti što veći broj nadležnih institucija, koje bi se zajedno borile za bolji život dece.

Odluku o formiranju saveta podržava i Grad. Ovaj bi savet objedinio sisteme obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, policije i pravosuđa. Zaključak svih jeste da jedino zajedničkim naporima može da se smanji broj dece koja trpe nasilje, a sledeći korak u formiranju saveta jeste odluka ko će ga činiti, ali i kako će biti finansiran.

Povezane vesti