018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Uskoro povlačenje države iz medija

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Direktor Radio-televizije „Studio B“ Aleksandar Timofejev kritikovao je Nacrt zakona o informisanju i medijima i istakao da nije dobro što se njim predviđa povlačenje države iz vlasništva u lokalnim medijima. „Studio B će biti ubijen ako se država povuče iz njegovog vlasništva“, kazao je Timofejev na četvrtoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona u Beogradu.  Prema njegovim rečima, Studio B se razlikuje od ostalih lokalnih medija, zato što su mu konkurenti nacionalne televizije i zato što pokriva dvomilionski grad.  „Za ovu godinu obezbeđeno je iz budžeta 215 miliona dinara, što pokriva 45-50 odsto mesečnih rashoda, ostalo zarađujemo na tržištu. Ukoliko se država povuče, ko će da kupi Studio B?“ upitao je Timofejev i dodao da oni nemaju šta da ponude potencijalnom kupcu osim brenda.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović izjavio je da se ne protivi povlačenju države iz vlasništva u lokalnim medijima. „Povlačenje države iz medija moraju da prate zakonske garancije da će lokalne samouprave i gradovi izdvajati minimalno dva odsto iz lokalnih budžeta za projektno finansiranje medija, kao i da bi država mogla da se odrekne vlasništva u medijima i tako što će svoja upravljačka prava i imovinu u medijima prepustiti fondacijama“, rekao je Brajović na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o javnom informisanju održanoj u Narodnoj banci Srbije.  Brajović je rekao da bi fondacije mogle da učestvuju na konkursima za projektno finansiranje medija, a ne da novac dobijaju direktno iz budžeta.  Generalni sekretar UNS-a je rekao i da ne može da veruje Aleksandru Timofejevu kada kaže da će povlačenjem države iz vlasništva u medijima Studio B biti ubijen. Brajović je, međutim, ocenio da jedan deo novca iz lokalnih budžeta mora da ide na finansiranje medija. „Ne vidim zašto ne bi finansirala medije, kada finansira političke partije“, rekao je Brajović i dodao da se pokazalo, na osnovnu istraživanja UNS-a, kako bi bilo dobro da se iz lokalnog budžeta izdvaja dva odsto za medije. On je istakao da bi javnim fondacijama trebalo da se omogući da budu vlasnici medija i da bi i one trebalo da dobijaju sredstva iz budžeta.

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Ana Tomanova Makanova takođe je rekla da bi za lokalne medije koje imaju program na jezicima nacionalnih manjina bilo pogubno da izgube sredstva iz budžeta. „Ukoliko bi se to dogodilo, došlo bi do asimilacije i ukinuo bi se multikulturalizam“, kazala je Tomanova Makanova.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenio je da nacrt zakona sadrži rešenja koja će omogućiti javnost podataka o finansiranju iz javnih izvora i koja sprečavaju registraciju medija kod kojih nije moguće doći do krajnjeg vlasnika. On je rekao da odredbe o javnosti podataka nisu u skladu sa Medijskom strategijom iz 2011. i sa radnom verzijom zakona o javnosti medijskog vlasništva, koji je pripreman 2008. godine. Nenadić je upitao zašto se u sadašnjem nacrtu zakona odustalo od odredbe radne verzije iz 2008. po kojoj je neophodna javnost izvora finansiranja ako on donosi više od trećine prihoda tog glasila. „Ja sutra mogu da osnujem medij i registrujem javno glasilo za 500 evra, a tokom godine mogu da dobijem 100.000 evra. Podatak ko je vlasnik za 500 evra ne govori mnogo o njegovom uticaju“, ocenio je Nenadić.

(Beta – Tanjug)

Povezane vesti