018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Uskoro počinje gradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Dugo se priča o izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu, koja će, sudeći po poslednjim aktivnostima menadžmenta grada, moći da počne da se gradi već naredne godine.

Reč je o investiciji vrednoj čak 10 miliona evra, za koju će Grad biti spreman do kraja godine, jer će se tada steći uslovi za eventualno dobijanje novca iz IPA fondova Evropske unije, potvrdio je za NTV član Gradskog veća Srdjan Vasković, istakavši da će do kraja godine biti potpuno primenjen prostorni plan koji je zapravo preduslov za apliciranje kod evropskih fondova.

Stara boljka da ne umemo da napišemo projekat sa kojim bismo konkurisali za sredstva iz pretpristupnih fondova EU, što zbog neiskustva i nesnalaženja u ovoj oblasti, što zbog nespremnosti lokalnih samouprava i nedostatka strateških dokumenata, čini se da je konačno prevaziđena. Prostorni plan za niški, pirotski i toplički upravni okrug u završnoj je fazi implementacije. Pored precizne lokacije, svi budući infrastrukturni, komunalni i privredni objekti predviđeni ovim planom imaće i neophodnu prateću dokumentaciju. To će evropske administratore koji upravljaju IPA fondovima uveriti da je grad Niš ozbiljan partner.

Bliži se kraju i postupak legalizacije bespravno izgrađenih objekata. Za one građane koji su podneli prijavu i žele da svoju porodičnu kuću, poslovni ili neki drugi objekat legaliziju, a nemaju potpunu dokumentaciju, krajnji rok za dopunu je 31. oktobar.

Za mnoge građane na jugu Srbije, čija je prosečna zarada znatno niža od republičkog proseka, visoka cena legalizacije jedini je razlog zašto nisu pokrenuli postupak legalizacije, kaže Vasković. Mnogi očekuju da će rok za dopunu legalizacije biti produžen, a oni koji sa više nade i optimizma posmatraju ovaj problem priželjkuju da vlada i resorno ministarstvo istupe sa novom uredbom ili čak izmenama i dopunama Zakona o legalizaciji, gde će biti ponuđeni uslovi koji su prilagođeni kućnim budžetima većine građana.

Povezane vesti