018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Uskoro i Niš dobija klub lečenih zavisnika? (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Klinika za zaštitu mentalnog zdravlja i Udruženje građana “Putokaz“ predložili su Savetu za građanske inicijative da Niš dobije klub u kome će se pod jednim krovom okupljati bivši pacijenti, lečeni od različitih vrsta zavisnosti. Osnovni razlog ovakve ideje, kažu psihijatri, jeste da u većem društvu ljudi sa istim problemom raste i njihova motivisanost da se ne vraćaju starom poroku.
Novi klub bi, pod jednim krovom, pored bivših alkoholičara, okupljao i bivše narkomane, kockare i ovisnike o internetu, jer bi na tom mestu, bez komplikovane procedure dobijali dodatnu stručnu pomoć. Veliki su izgledi da će ideja biti realizovana.
U odnosu na ostale oblike zavisnosti, u Nišu, kao i u čitavoj Srbiji dominantan je alkoholizam, jer su alkoholna pića najjeftinija droga, prvi sedativ i prvi analgetik na svetu. Tradicionalno, u našoj sredini korišćenje alkohola je poželjno, što znači da oni koji piju bivaju omiljeni u društvu. S druge stane, međutim, alkoholizam je najstigmatizovaniji problem, pa zavisnici pored zdravlja gube posao, prijatelje, porodicu.
U Nišu i Srbiji mali je broj onih koji pristaju na lečenje. Međutim, kada dođu, najčešće posle višegodišnjeg konzumiranja, stepen apstitencije tokom tretmana je visok.
Žudnja i želja za pićem prvi su znaci zavisnosti, dok se kasnije javljaju fiziološki poput noćnog preznojavanja i drhtavice. Izbegavanje alkohola, najbolja je preventiva.
Ukoliko se sa porokom ne raskrsti na vreme, među zdravstvenim komplikacijama alkoholičara mogući su i akutni pankreatit, ciroza jetre, epilepsija, delirijumi. I dok Zakon zabranjuje maloletnim licima kupovinu alkoholnih pića, s druge strane, poseban alarm za državu i društvo jeste podatak da polovinu lečenih alkoholičara u Srbiji čine mladi starosti oko 25 godina, koji iza sebe u konzumiranju ove vste pića imaju desetogodišnji staž.

Povezane vesti