018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Uskoro brendiranje oblačinske višnje (VIDEO)

Komentari: isključeni

Dok se u Nišu traži pravi recept za originalni burek, Leskovčani su već zaštitili svoj ajvar. Od voća za sada je brendirana samo arljiska malina, a uskoro priznat kvalitet imaće i višnja sa područja Merošine. Oblačinska višnja mogla bi da bude 34. proizvod u Srbiji koji će nositi zaštićenu oznaku geografskog porekla, rekao je u Merošini, rukovodilac grupe za upravljanje kvalitetom Ministarstva poljoprivrede. Dobijanjem oznake, stiču se uslovi da se formira i brend ovog voća što će podignuti cenu višnje, a samim tim će i stauts proizvođača biti poboljšan, rekla je na sastanku sa predstavnicima ministrastva, predsednica Merošine, Sanja Stajić.  

Proces zaštite geografskog porekla oblačinske višnje je dug proces koji bi na kraju trebalo da rezultira formiranjem brenda ovog nadaleko poznatog merošinskog voća. To znači da će za najviše dve godine biti priznat kvalitet oblačinske višnje za šta će biti odgovorni samo proizvođači iz Merošine, kaže rukovodilac grupe za upravljanje kvalitetom Ministarstva poljoprivrede, Branislav Raketić.

Predsednica opštine Merošina Sanja Stajić ističe da je zaštita geografskog porekla oblačinske višnje od velikog značaja za proizvođače, ali i za opštinu.

Do kraja godine bi trebalo da bude gotova sva papirologija oko dobijanja oznake, koja će potom biti prosleđena Zavodu za intelektulanu svojine, posle čega će se raditi i na brendiranju oblačinske višnje.

Povezane vesti