018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Uskladiti broj zaposlenih sa obimom posla (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Lekari Doma zdravlja u Nišu prošle godine pružili su pet miliona medicinskih usluga. Sa takvim obimom posla postoji potreba za još 30 lekara i 50 medicinskih sestara. Međutim, kadrovski plan i normativ resornog ministarstva, predviđa smanjenje broja zaposlenih. I pored toga, grad Niš lider je u regionu po broju preventivnih pregleda staračkog stanovništva i organizaciji službe palijativnog zbrinjavanja, rečeno je na konferenciji za novinare u pres centru Doma zdravlja.

Od 2006. godine, kada je grad Niš preuzeo ingerencije nad primarnom zdravstvenom zaštitom, u niškom Domu zdravlja radi se na podizanju kvaliteta zdravstvenih usluga. Prezentujući plan rada za april, direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan, osvrnuo se na probleme sa kojima se u radu suočavaju lekari i medicinsko osoblje Doma zdravlja. Bilo je reči o tzv. češkom modelu zdravstva najprimerenijem našim uslovima. On podrazumeva da se kadrovska politika uskladi sa brojem pregleda, a ne brojem stanovnika, da se izjednači državni sa privatnim zdravstvenim sektorom, kao i da se pored obaveznog uvede i dopunsko zdravstveno osiguranje.

U okrivu akcije približavanja lekara pacijentima, od početka ove godine, mobilne ekipe Doma zdravlja obavile su u okolnim niškim selima 1600 preventivnih pregleda i pregledalo nepokretne bolesnike u 400 seoskih domaćinstava.

Za poslednje 2 godine iz niškog Doma zdravlja otišlo je, po raznim osnovima, 103 lekara, a primljeno samo 8. Sa postojećim kadrovskim planom, koji predviđa dalje smanjenje broja zaposlenih sa sadašnjih 265 na 241, nećemo biti u mogućnosti da održimo ovaj nivo zdravstvene zaštite, zaključio je direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan.

Povezane vesti