018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Uroš Parlić:“Nišu je potrebna jasna turistička strategija“ (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Niš može da zaradi od turizma ali mu je potrebna jasna strategija kako bi privukao investitore, rekao je gostujući u emisiji „Pod lupom“ direktor Turističke organizacije Niša Uroš Parlić. Grad poslednjih godinu i po dana posećuje sve više turista, što je mogući razlog za nedobijanje podsticajnih vaučera od države, kaže Parlić.
Od turizma može da se živi, kažu u TON-u. S obzirom na to da imamo 130 000 noćenja godišnje, a da je prosečna dnevna turistička potrošnja 25 evra, od turista bi zaradili 3 miliona evra. Od te sume trećina ide u budžet lokalne zajednice. Ono što je neophodno za privlačenje investicija u turistički potencijal grada i u Niške banje je jasna strategija, ističe Uroš Parlić, direktor TON-a.
Niška banja nije dobila podsticaje od države kroz vaučere za popust na smeštaj jer je deo grada, i to grada u koji posećuje sve veći broj turista. Osim toga, banja nema smeštajne kapacitete. Hoteli Partizan i Ozren koji su bili u vlasništvu Srbija-turista još ne rade, a nekoliko vila ne može da primi veći broj turista, dodaje Parlić. Ono što trenutno održava banju je Institut. Zato ovde dolaze samo pacijenti, a kako tvrde u TON-u, ova orgnizacija pokušava da promoviše aktivan odmor preko Skyrunning asocijacije.
Parlić je najavio stvaranje Regionalne turističke organizacije Jugoistočne Srbije koja bi promovisala sve destinacije koje su u blizini niškog aerodroma, gde strani turisti mogu relativno brzo da stignu.