018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Uređenje i restauracija Tvrđave kroz 10 projekata

Komentari: isključeni
Tagovi:

Na inicijativu predsednika Skupštine Grada prof. dr Mileta Ilića, Zavod za zaštitu spomenika prezentovao je Projekat uređenja i restauracije niške Tvrđave, koji bi u potpunosti trebalo da bude realizovan u narednih deset godina. Prioritetni radovi u godini Milanskog edikta biće, kako je rečeno, otvaranje preostalih zatvorenih kapija, restauracija i konzervacija Palate sa oktagonom, kao i pojačavanje oslabljenih bedema.

Restauracija i uređenje niške Tvrđave planirano je kroz deset projekata, od kojih se, takozvani, krovni odnosi na uređenje čitave Tvrđave, dela uz njene zidine, na ukupnoj površini od 225 hektara. Ostalih 9 reguliše uređenje pojedinačnih objekata u okviru bedema, na površini od 97, 5 hektara. U prvoj godini, Grad je za radove izdvojio pedeset miliona dinara, a oni podrazumevaju rekonstrukciju Bali-begove džamije, zamenu osvetljenja, rekonstukciju pešačkih staza, uređenje zelenila i javnih toaleta i uvođenje video-nadzora. Grad bi prethodno trebalo da donese odluke, koje su preduslov za započinjanje radova.

Autor projekta jeste niški Zavod za zaštitu spomenika.

Osnovna ideja jeste da Tvrđava ubuduće bude centar kulturnih, zabavnih, naučnih i sportsko-rekreativnih sadržaja, sa glavnim prilazima kod Vidin-kapije i Jagodine-male. Jedno od pitanja koja bi trebalo da se reše, dodaje predsednik Skupštine Grada jeste i to koje će među postojećim Javno-komunalnim preduzećima ubuduće brinuti o Tvrđavskom kompleksu, koji je kao spomenik kulture zaštićen Zakonom od 1948.godine, dok ga je Skupština Srbije 1979. godine proglasila kulturnim dobrom od velikog značaja.

Povezane vesti