018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Univerzitet u Nišu na 50. Sajmu knjiga i grafike

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

NA ŠTANDU – PRVI BROJ NOVOG UNIVERZITETSKOG ČASOPISA

Izložena najnovija i ranija univerzitetska izdanja, kao i publikacije Centra SANU i Univerziteta u Nišu – Novina na štandu – prvi broj novoosnovanog časopisa za nastavu engleskog jezika za posebne i akademske namene – Sajamske cene niže za 50 do 70 procenata

Univerzitet u Nišu je i ove godine, treći put zaredom, među izlagačima na Niškom sajmu knjiga i grafike gde na samostalnom štandu predstavlja svoju izdavačku produkciju. Izdavaštvo Univerziteta u Nišu čija je tradicija duža od četiri decenije predstavlja akademskoj i široj javnosti svoja izdanja, kao i publikacije Centra za naučnoistraživački rad Srpske akademije nauka i umetnosti i Univerziteta u Nišu. Među izloženim publikacijama su univerzitetska dela koja obuhvataju naučne časopise, zbornike, monografije, enciklopedije, zbirke poezije, periodične i ostale prigodne publikacije namenjene univerzitetskim profesorima, studentima i široj naučnoj javnosti.

- Najznačajniji deo izdvačke delatnosti Univerziteta u Nišu čini naučna časopisna produkcija – navodi prof.dr Nenad Pavlović, prorektor za nauku i izdavačku delatnost. – Izdavaštvo Univerziteta u Nišu je već decenijama prepoznatljivo po publikovanju naučnih časopisa FACTA UNIVERSITATIS sa 13 odvojenih serija, prema različitim naučnim disciplinama, i časopisa za društvene nauke TEME. Ovim naučnim časopisima, koji su se afirmisali kod nas i u svetu, pridružuje se od nedavno novi naučni časopis – JOURNAL OF TEACHING ENGLISH FOR SPECIFIC AND ACADEMIC PURPOSES. Prvi broj ovog naučnog časopisa je upravo izašao iz štampe i našao je svoje mesto na štandu. Osnivanje novog naučnog časopisa, inače, predstavlja značajnu novinu u izdavaštvu Univerziteta, jer je reč o časopisu koji se bavi izuzetno aktuelnom tematikom – nastavom stručnog i akademskog engleskog jezika – zbog čega je jedinstven ne samo u Srbiji, već i u evropskim razmerama.

Novoosnovani univerzitetski časopis, kako ističe urednica časopisa doc.dr Nadežda Stojković sa Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu, posvećen je izučavanju i nastavi stručnog i akademskog engleskog jezika, opštoj i primenjenoj lingvistici i metodici nastave engleskog jezika. Osnovni fokus je na engleskom za posebne namene, a to podrazumeva da će u njemu biti predstavljena istraživanja i iskustva iz oblasti kao što su engleski za arhitekturu, medicinu, mašinstvo, društvene nauke, umetnost… Velika pažnja se, takođe, posvećuje engleskom jeziku za akademske potrebe. To su standardni formati i jezički stilovi koji su potrebni za akademsko usavršavanje i predstavljanje. Časopis je osmišljen kao mesto na kome profesionalci koji se bave ovim oblastima mogu da prikažu svoja istraživanja i iskustva. Časopisu će, isto tako, predstavljati najnovija izdanja iz ovih oblasti, objavljivati pozive za relevantne konferencije i prikaze konferencija. Već

Osnivanje časopisa JOURNAL OF TEACHING ENGLISH FOR SPECIFIC AND ACADEMIC PURPOSES, podržao je međunarodni Uređivački odbor od pedesetoro eminentnih stručnjaka iz celog sveta, a već prvi publikovani broj je izazvao značajno interesovanje akademske javnosti. Časopis će izlaziti tri puta godišnje. Prvi broj časopisa se do kraja Sajma može kupiti po popularnoj, sajamskoj ceni.

Original

Povezane vesti