018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Unapređenje Niške banje – tema radnog sastanka (VIDEO)

Kako unaprediti opštinu Niška banja, povećati turizam, i poboljšati infrastrukturu – bile su teme radnog sastanka predsednika niške Skupštine prof. dr Mileta Ilića, i predsednika opštine Niška banja Zorana Vidanovića. Vidanović smatra da bi se to desilo formiranjem mesnih zajednica, pokretanjem hotela, ali je neophodno i više novca. Predsednik Skupštine odgovara da Niška banja mora da se razvija kao turistička opština, zbog čega će se on založiti da se što više gorućih problema reši.

Niška banja, zbog svojih specifičnosti, mora da se razvija kao turistička lokalna samouprava. Ali, zbog krize, razvoj čitave opštine ide mnogo sporije. Rukovodstvo Niške banje kao moguća rešenja vidi formiranje mesnih zajednica, veće opredeljenje novca iz budžeta za 2014, bolji odnos Grada i ove opštine, ali i noviju infrastrukturu. Predsednik niške Skupštine kaže da je neke od problema moguće rešiti.

Ideja je i da se preko Agencije za privatizaciju reši i pitanje starih hotela u Niškoj banji, tako što će se vlasnicima objekata naložiti ili da grade, ili da ruše, ili će se otvarati novi procesi privatizacije. Vidanović smatra da je ovoj opštini potrebno dati veću autonomiju i veće suodlučivanje.

Plan je da banja polako dostiže one razvijenije – Sokobanju, pa zatim Vrnjačku, a onda i one evropske. U Niškoj banji živi oko 5.000 ljudi, a godišnje je poseti oko 100.000 turista.

 

Povezane vesti

  • losmi

    Da li se ovde misli na 100000 turista koji dolaze godisnje o svom trosku, ostaju u privatnim prenocistima ili na ljide koji su na lecenju u institutu Radon? Velika je razlika kada je ljudima koji dolaze u Banju placen snestaj i hrana i koriste samo staze za setnju i park a najvise sto potrose je za kafu u obliznja 2 kafica. Meni je ova brojka nezamisliva i mislim da su to obicne gluposti.