018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

UN: Više od 6.400 žrtava rata u Ukrajini

Od:
Komentari: isključeni

NJUJORK – Kancelarija UN za ljudska prava navela je u danas objavljenom izveštaju da je više od 6.400 osoba ubijeno tokom oružanih sukoba u Ukrajini, dok je oko 16.000 ranjeno.

„Ovo je odmerena procena, a stvarni broj bi mogao da bude znatno veći“, navedeno je u izveštaju u kojem je istaknuto da oko pet miliona ljudi trpi posledice sukoba, uključujući 1,2 miliona interno raseljenih lica, prenela je agencija AFP.

„Pored smanjenja sukoba, nastavljeno je stradanje civila. Dokumentovali smo alarmantne izveštaje i o pogubljenjima po kratkom postupku, koja su izvršile naoružane grupe i tražimo slične optužbe protiv ukrajinskih snaga“, rekao je visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad Al Husein.

Kako je navedeno u izveštaju, u oblastima koje kontrolišu naoružane grupe civili su suočeni sa „ubistvima, mučenjima i zlostavljanjima“, kao i pritvaranjem, prinudnim radom, pljačkanjima i iznudama.

Kancelarija UN za ljudska prava ocenila je da će povlačenje stranih boraca i prestanak protoka oružja iz Rusije imati značajan uticaj na uspostavljanje reda i zakona i na sprovođenje odredbi Minskog sporazuma.

Zeid je pozvao sve strane na sprovođenje Sporazuma i naveo da treba organizovati istragu svih slučajeva kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava.

Tanjug 01 Jun 2015 15:54
AP Photo/Petro Zadorozhnyy