018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

UN: Ogroman rizik od širenja ebole na druge delove sveta

Od:
Komentari: isključeni

FRITAUN – Šef misije UN za odgovor na ebolu u zapadnoj Africi Toni Banbari upozorio je danas da i dalje postoji ogroman rizik od širenja ebole na druge delove sveta. Banbari, koji se nalazi u Fritaunu, glavnom gradu Sijera Leonea, jedne od najugroženijih oblasti, u izjavi za BBC nije želeo da kaže da li su ciljevi koje je postavio u borbi protiv ebole već ostvareni.
Buldožeri su juče u Fritaunu raščišćavali velike oblasti za bezbedno sahranjivanje tela umrlih od ebole koja su veoma zarazna, javlja BBC. Na jednom mestu, blizu otpada, stizala su jedna kola za drugim puna tela, a nekoliko stotina radnika je kopalo grobove. Banbari je u oktorbu u Savetu bezbednosti UN izjavio da će do 1. decembra 70 odsto obolelih dobiti odgovarajuće lečenje, dok će 70 odsto onih koji umru od ebole biti bezbedno sahranjeno ako se epidemija uspešno zaustavi. To je „privremeni“ cilj – krajnji je nula smrnih slučajeva od ebole. Banbari je kazao da je 70 odsto postavljenih ciljeva ostvareno u „velikoj većini “ oblasti u tri zemlje koje su najteže pogođenje epidemojom ovog smrtonosnog virusa -Gvineja, Sijera Leona i Liberija.
„Ali u nekim oblastima, između ostalog i ovde u Sijera Leoneu, naročito u Fritaunu i gradu Port Loko, kaskamo. I u tim oblastima moramo da koncentrišemo sve resurse i kapacitete“, rekao je on. Najmanje 20 odsto obolelih zarazi se prilikom sarhanjivanja tela pacijenata koji su uimrli od ebole, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO). U najnovijem izveštaju SZO, objavljenom 29. novembra, navedeno je da je, prema zvaničniim podaima od ebole u najnovijoj epidemiji umrlo 6.928 ljudi, a zaraženo je više od 16.000 ljudi. Svake sedmice umire zmeđu 200 i 300 ljudi, uglavnom u Gvineiji, Liberiji i Sijera Leoneu. Ali Banbari je rekao da bi situacija bila još gora da UN nisu intervenisale. „Mi smo vrlo rano usvojili strategiju u cilju uspostavljanja kontrole nad ovom krizom. Ona obuhvata centre za lečenje, bezbedno sahranjivanje i mobilizaciju stanovništva. Ta strategija daje rezultate“, objasnio je on. Ali on upozorava da uprkos tome i dalje postoji ogroman rizik od širenja ebole. „Ona bi se mogla proširiti u ovom regionu ili bi neko odavde mogao ući u avion za Aziju, Latinsku Ameriku, Severnu Ameriku ili Evropu… zato je toliko važno što pre dođemo do cifre od nula novih slučajeva“, zaključio je Banbari.
Tanjug 01.12.2014 12:56
AP Photo/ Abbas Dulleh