018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

„Umreženi u borbi protiv trgovine ljudima“ (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Svake godine u Srbiji bude otkriveno između 80 i 120 žrtava trgovine ljudima, a da bi se ovom ozbiljnom problemu stalo na put neophodna je tesna saradnja između policije, tužilaštva, države i nevladinog sektora, poručeno je na tribini „Umreženi u borbi protiv trgovine ljudima“ koji je organizovao EU info kutak Niš u partnerstvu sa Centrom za devojke.

Trgovina ljudima je kao krivično delo u našem zakonodavstvu prepoznata 2003. godine, a podaci pokazuju da je od 2000. godine u našoj zemlji otkriveno 709 žrtava. Ipak, policija se trudi da bude što efikasnija u suzbijanju ovakvog vida kriminala, kaže šef odseka za trgovinu ljudima niške policijske uprave Duško Klikovac.

U Srbiji se veliki broj nevladinih organizacija bavi upravo ovim problemom sa ciljem da se pomogne žrtvama, ali i dođe do podataka koji će pomoći da se otkriju počinioci ovog krivičnog dela. Zbog toga je saradnja sa policijom, tužilaštvom i lokalnom samoupravom od velikog značaja, ističu predstavnici NVO sektora i Centra za socijalni rad.

Inače, trgovina ljudima jedan je od najzastupljenijih vidova kriminala. Žrtve se najčešće devojke i žene iz siromašnih porodica koje se javljaju na primamljive oglase za poslove u inostranstvu gde neretko postaju seksualno eksploatisane. Učesnici tribine smatraju da u Srbiji još nije dovoljno razvijena svest o ovom problemu i zaboravlja se na činjenicu da žrtva može da bude svako, zbog čega je neophodno da se dodatno radi na edukaciji. Osim toga nevladina organizacija ASTRA iz Beograda ustanovila je i SOS telefon za pomoć žrtvama trgovine ljudima.

 

Povezane vesti