018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Umetnici “zauzeli” Balkansku ulicu (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Balkanska ulica danas je bila mesto inspiracije mladih niških umetnika. Za saobraćaj je bila zatvorena, a umesto vozila u njoj su bili parkirani štafelaji, boje, slikarske palete, pozornica. Cilj je bio da se Balkanska pretvori u Monmartr na nekoliko sati, a inicijatori akcije “Za lepši Niš“ rade na tome da ovaj kvart u centru grada uskoro i postane mesto gde će Nišlije uživati u stvaraštvu talentovanih umetnika.
Učenici Umetničke škole su iz svojih učionica izašli na ulicu. Balkansku – na čijem se kraju nalazi spomenik Nadeždi Petrović, umetnici od čije se smrti ove godine obeležava čitav jedan vek.
U sklopu akcije “Za lepši Niš“ čiji je cilj da istakne do sada skrivenu lepotu Balkanske i Davidove ulice ofarbane su žardinjere u vedre boje, a zgrada u kojoj se nalazi biopskop “Kupina“ oslikana je 3D muralom. Ovo je tek početak, tvrde inicijatori akcije.
Da bi ovaj kvart zaista i zaličio na pariski Monmartr neophodno je da postane pešački, ali i da se dođe do izvora finansiranja. Dobru volju su, što se onog kreativnijeg dela tiče, iskazali studenti Arhitekture kojima je tema semestralnog rada upravo uređenje ove centralne gradske četvrti.
Inicijatori lepšeg Niša se nadaju da će do maja centar Niša zaista nalikovati Monmartru i već na leto postati mesto na kome će ljubitelji umestnosti i uživanja naći svoj omiljeni gradski kutak.