018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Umesto paradajza, stigao im šoder (VIDEO)

Komentari: isključeni

Nezapamćena trgovačka prevara. Umesto 38 tona paradajza pelata, niškoj firmi „Inkom internešnl“ iz Kine je stigla ista količina šljunka. Pošiljka je brodom dopremljena u luku Bar, odakle je sa dva šlepera upućena u Srbiju. Da nesreća bude veća, prevara je utvrđena tek pošto su radnici firme otvorili džakove sa pošiljkom, nakon što je uplaćen avans, kao i troškovi poreza i carine. Procenjuje se da je šteta oko 100 000 dolara. Čitav slučaj je prijavljen policiji.

Prema nezvaničnim informacijama, najveću štetu od ove nesvakidašnje trgovačke transakcije pretrpela je švajcarska firma, koja je posredovala u poslu, jer je paradajz avansno platila 70.000 dolara. Niška firma ostala je bez dva miliona, koliko ih je koštala carina i porez.
Kako saznajemo, Nišlije sumnjaju da iza svega stoje Kinezi, jer sa švajcarskom kompanijom sa kojom godinama sarađuju do sada nisu imali nikakvih problema. Da je kineska strana odgovorna potvrđuje i to što su na kontejnerima bili originalni kineski pečati. Kako nezvanično saznajemo, za njih je u ovom trenutku najvažnije da povrate novac koji su dali za poreze i carinu, a od policije i pravosuđa očekuju da što pre ispitaju šta se dogodilo.

Uprava Carina je u saopštenju potvrdila da je tovar bio pod originalnom carinskom plombom Kine i da se prema svim međunarodnim standardima plomba ni ne skida sa tovara, niti se tovar pregleda ukoliko za to ne postoje ozbiljni indikatori.
Kako u ovom slučaju nije bilo nikakvih indikatora za sumnju i carinski sistem analize rizika nije signalizirao da je pregled obavezan, tovar nije ni otvaran dok se konačno na istovaru kod uvoznika nije videlo da se radi o drugoj vrsti robe u odnosu na onu navedenu u deklaraciji.

U saopštenju se navodi i da Unutrašnja kontrola Uprave carina je na vest o gore navedenosm slučaju reagovala odmah i na terenu još uvek proverava sve aspekte pomenutog slučaja, ispituje umešanost carinskih službenika i jednom rečju tesno sarađuje sa policijom i pravosudnim organima koji rasvetljavaju slučaj i sagledavaju da li postoje aspekti krivične odgovornosti.

U cilju istrage tovar do daljenjeg neće biti preuzet.

Povezane vesti