018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ulica dobila ime hrabre Nišlijke

Komentari: isključeni
Tagovi:

Jedina devojka dobrovoljac iz Niša, Slađana Stanković, koja je život izgubila na Kosovu, 14 godina nakon bombardovanja naše zemlje, dobila je ulicu u rodnom gradu. U naselju Brzi brod, Leskovačka ulica će, odlukom skupštinske komisije, od 1. aprila nositi ime hrabre Nišlijke.

Slađana Stanković, otišla je, bez najave, iz Niša krajem marta 1999. godine, kao dobrovoljac, na Kosovo. Na početku bombardovanja se u porodičnoj kući pojavila u uniformi i roditeljima, Veroljubu i Veri, saopštila da ide na ratište.

Sa pripadnicima 549. motorizovane brigade otišla je na Kosovo. Prvi put se javila krajem aprila i obavestila sestru da je upoznala ruskog oficira Jurija Osipovskog, udala za njega i da će zajedno doći na odsustvo. Kobnog 5. juna, napadnuta je jedna jedinica naše vojske kod Planeja. Bilo je mnogo ranjenih i ona je sanitetskim vozilom priskočila u pomoć. Prilikom izvlačenja ranjenika sa borbene linije, njeno vozilo pogođeno je raketom. Samo 6 dana pre kraja bombardovanja, Slađana je život izgubila na Kosovu. Četrnaest godina kasnije, tuga roditelja ne jenjava, ali su čelnici Grada odlučili da joj na neki način odaju priznanje.

Slađana je imala 34 godine kada se pridružila sanitetskim jedinicama Vojske Jugoslavije. Posthumno je odlikovana Ordenom zasluga za narod u oblasti bezbednosti i odbrane. Život se nastavio, ali je gubitak za porodicu Stanković nemerljiv i bol, kažu, nikada neće prestati.

Povezane vesti