018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ulaganje u energetsku efikasnost neophodno (VIDEO)

Komentari: isključeni

„U narednom periodu neophodno je kreirati studiju o opravdanosti ulaganja sredstava  u energetsku efikasnost postojećih objekata, što je jedan od preduslova za dobijanje sredstava  koje za te nemene obezbeđuju Evropski fondovi“ – zaključak je  javne debate „Energetska efikasnost u zgradarstvu“  održane u Gradskoj kuci. Organizatori su bili Ministarstvo urbanizma i građevinarstva, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Regionalna razvojna agencija „JUG“ i grad Niš. 

Sve je više uređaja koji troše sve skuplju energiju koju, inače, rasipamo. Zato, kao društvo, moramo preduzeti korake kako bismo energiju štedeli i tako povećali kvalitet života. Novac koji trošimo rasipanjem energije, bilo bi bolje uložiti u povoljne kredite za podizanje energetske efikasnosti, s obzirom na to da, na osnovu standarda Evropske unije, moramo smanjiti potrošnju energije za devet odsto do 2020. godine.

Ministarstvo građevinarstva i urbanizama Javna debata predstavlja nastavak aktivnosti na realizaciji projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu“, koji se sprovodi u 30 gradova i opština u Republici Srbiji.

RRA predstavnici Ministarstva ističu i da treba promenti Zakonsku regulativu u delu koji ne dozvoljava  Skupštinama stanara da koriste kredite za povećanje energetske efikasnosti sopstvenih stanova. Izveštaji stručnjaka, inače, pokazuju da bi Srbija mogla ustedeti i do 40 odsto energije. Ministar građevinarstva nedavno je izjavio i da je energetska efikasnost velika šansa Srbije, jer može smanjiti njen uvoz i uposliti od 100.000 do 200.000 ljudi.

Povezane vesti