018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ukrajinski graničari proveravaju ruski konvoj

Komentari: isključeni
Tagovi:

Ukrajinski graničari ušli su u Rusiju da bi izvršili inspekciju konvoja ruske humanitarne pomoći, rekao je jutros portparol ukrajinske pogranične službe. Graničari će proveriti tovar na ruskoj teritoriji na mestu preko puta ukrajinskog graničnog mesta Izvarine, koje je pod kontrolom proruskih snaga, prenela je agencija Rojters. Ruski mediji javljaju da je kontrola već počela.

Sergej Astakov, pomoćnik zamenika šefa pogranične službe, rekao je da će konvoj biti prekontrolisan u prisustvu predstavnika Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Ruske novinske agencije prenose saopštenje vlasti u Rusiji da je ta zemlja spremna da predstavi svu neophodnu dokumentaciju i da preda tovar Crvenom krstu.

Pretraženo je više od 20 kamiona. U njima se nalaze vreće sa žitaricama, hranom za bebe, flaširana voda i portabl dizel generatori.

Konvoj od oko 280 kamiona, nalazi se od četvrtka uveče na poljima nedaleko od ruskog grada Kamensk-Šahtinski, oko 20 kilometara od graničnog prelaza u Ukrajinu. U konvoju se nalazi, kako je Rusija saopštila, 2.000 tona vode, hrane za bebe i druge pomoći za stanovnike u istočnoj Ukrajini, gde traje sukob između ukrajinskih i proruskih snaga.

Kijev i neki zapadni zvaničnici smatraju da bi konvoj mogao biti pokriće za ulazak ruske vojske na ukrajinsku teritoriju, što je Moskva opisala kao „apsurdno“.

(Tanjug)

Povezane vesti