018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ukrajinska vojska napreduje u regionu Donjecka

Komentari: isključeni
Tagovi:

Ukrajinske snage su tokom noći dodatno potisnule proruske snage u borbama oko grada Donjecka, pa su tako okružile gradić Gorlovku i preuzeli potpunu kontrolu nad nekim manjim mestima u tom regionu, saopštila je danas ukrajinska vojska.

11.45 – Konvoj autobusa sa izbeglicama kod Luganska pogođen je raketom proruskih snaga tokom razmene vatre i ima žrtava, saopštio je portparol ukrajinske vojske.

Portparolka samoproglašene Donjecke Narodne Republike rekla je da nema bilo kakve informacije o tom slučaju.

U saopštenju ukraijinske vojske se navode sumnje da su proruske snage tokom sinoćnjih borbi južno od Donjecka, u blizini sela Novokaterinivka, koristile moćni raketni sistem ruske proizvodnje – „Uragan“, što je prvi put u toku sukoba na istoku Ukrajine da je to oružje korišćeno, preneo je Rojters.

„Naselja Malaja Ivanivka i Andrijanivka su u potpunosti očišćene od pobunjenika. Naselje Alčevsk je sada potpuno okruženo, a Gorlovka blokirana“, navodi se u saopštenju.

Gorlovka, grad sa više od 230.000 stanovnika koji je od samog početka konflikta pod kontrolom proruskih snaga, ima veliki strateški značaj pošto se nalazi veoma blizu glavnog puta koji povezuje Donjeck i Lugansk.

Vlada u Kijevu optužuje Rusiju da je omogućila stalni priliv tenkova, raketnih sistema i oklopnih vozila proruskim snagama na istoku Ukrajine, što zvanična Moskva negira.

(Tanjug)

Povezane vesti