018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ukrajinska kriza negativno uticala na evropsku bezbednost

Od:
Komentari: isključeni

BEČ – Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) predsednik i ministar spoljnih poslova Švajcarske Didije Burkhalter ocenio je danas u Beču da je ukrajinska kriza negativno uticala na evropsku bezbednost.

On je, otvarajući godišnju preglednu bezbednosnu konferenciju OEBS, istakao da je Ukrajina danas suočena sa dubokom krizom, jer je njen teritorijalni integritet nepoštovan i ujedno rastu ekonomski i energetski izazovi, a odnosi sa Rusijom su pod tenzijom.
Burkhalter je ocenio da bi sledećih nekoliko nedelja mogli biti odlučujući za Ukrajinu, ali i zajedničku bezbednost, pozivajući na saradnji u kooperativnoj bezbednosti.
„Zbog ove krize došlo je i do pogoršanja evropske bezbednosti, i odnosi Rusije i zapada su se negativno preokrenuli. Sankcije, međusobne optužbe i pretnje, kao i nepoverenje ukazuju na polarizaciju“, konstatovao je Burkhalter.
Evropska bezbednost kao zajednički projekat je dovedena u pitanje, upozorio je on.
Dinamika ukrajinske krize je bolno podsetila da mir i bezbednost u Evropi ne mogu biti smatrani nečim što je podrazumljivo, rekao je predsedavajući, dodajući da je ova dinamika takođe pokazala koliko je važno neprestano obnavljati i čuvati mira kroz zajedničke napore.
Poslednji meseci su, prema njegovim rečima, pokazali da OEBS ima važnu ulogu u tome.
„Zajednički treba da radimo na podršci Ukrajini u mirnom rešavanju krize, obnavljanju evropske bezbednosti kao zajedničkog projekta i jačanje OEBS kao sidro zajedničke bezbednosti“, podvukao je Burkhalter.
OEBS, prema njegovim rečima, pogođena je kao bezbednosna organizacija, direktno razvojem u Ukrajini.
„Nestabilnost jedne države članice postala je ubrzo tema za sve. Principi OEBS, definisani u Helsinškoj Povelji su dovedeni u pitanje“, kazao je Burkhalter podsećajući da oni podrazumevaju poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, poštovanje ljudskih prava i mirno rešenje sporova.
Burkhalter je pozdravio inicijativu ukrajinskog predsednika Porošenka i njegov mirovni plan. On je kazao da će ambasador Hajdi Taljavini predstavljati OEBS u tripartitnoj kontakt grupi.
Mirovni plan predsednika Porošenka se oslanja na međusobno razumevanje. OEBS je počela da razmatra mogućnosti podrške Ukrajine u implementaciji tog plana i radi na konkretnim predlozima.
Burkhalter je pozdravio najavu, kako je kazao separatističkih grupa u Donjecu i Luhansku, da prihvate primirje i razgovore.OEBS je, kako je naglasio, spremna da nadzire primirje i podrži svaki daljji korak ka mirnom rešenju krize.
Istovremeno je ukazao da se stabilnosti u Ukrajini neće vratiti preko noći, i da je bitno za funkcionisanje mirovnog plana Porošenka da sve strane daju svoj doprinos.
„Kooperativna bezbednost je jedini put napred, podvukao je on.
Burkhalter se, takođe, osvrnuo i na uzimanje pripadnika misije OEBS kao taoce, rekavši da se to ne može tolerisati i da oni moraju biti pušteni na slobodu.
Ukrajinska kriza je dominirala predsedavanje Švajcarske OEBS-u od samog početka.Međutim, nisu zapostavljeni i drugi zadaci i prioriteti, rekao je Burkhalter podsećajući da je, između ostalog, posetio zapadni Balkan kako bi podržao pomirenje i saradnju u regionu i dijalog Beograda i Prištine, ali i ostalim prioritetima posvećena je pažnja.
24.06.2014 11:28
Foto Tanjug, Z.Mirković