018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ukrajina optužila Fejsbuk za političku pristrasnost prema Rusiji

Od:
Komentari: isključeni

KIJEV – Pomoćnik ukrajinskog predsednika Dmitro Šimkiv optužio je Fejsbuk za političku pristrasnost, tvrdeći da postoji proruski uticaj i pritisak na kancelariju te društvene mreže u Rusiji.
I predsednik Ukrajine Petro Porošenko je ove nedelje lično apelovao na osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga da otvori posebnu kancelariju u Ukrajini da bi se to sprečilo.
Porošenko se Zakerbergu obratio sa svog Fejsbuk profila.
Šimkiv, koji pregovara sa Fejsbukom da se taj problem reši, rekao je da ruski moderatori nadziru ukrajinske korisnike Fejsbuka i da su pod uticajem Kremlja u vezi sa sukobima na istoku Ukrajine, prenela je agencija AFP.
Korisnici Fejsbuka su preplavili društvene mreže, navodeći prorusku političku pristrasnost. „Moramo da koristimo sve raspoložive kanale da bi dobili reakciju globalnih kompanija. Ukrajini je potrebna kancelarija Fejsbuka u Ukrajini“, istakao je Porošenko.
Na stotine Ukrajinaca objavilo je komentare na Zakerbergovoj stranici, podržavajući Porošenkov poziv.
Mnogi od njih su se najviše žalili na gašenje profila, brisanje postova u kojima se kritikuje uloga Moskve u sukobima u istočnoj Ukrajini.
Fejsbuk se zasad nije oglasio povodom ovih zahteva. Ranije je saopštila da se odeljenje koje se odnosi na ruski jezik nalazi u Irskoj i da fizički ne postoji kancelarija u Rusiji, iako je njen direktor u Rusiji.

Tanjug 15 Maj 2015 10:53
Foto Iva/ arhiva