018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ukrajina: Opšta mobilizacija, snage u borbenoj pripravnosti

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Dok Rusija nastavlja da raspoređuje svoje snage na Krimu, u Ukrajini je danas proglašena opšta vojna mobilizacija, a telefonske linije između Moskve i Vašingtona „usijale“ su se u nastojanjima da se pronađe izlaz iz najveće krize u Evropi u poslednjoj deceniji. Sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine Andrej Parubij je objavio da će oružane snage biti u punoj borbenoj pripravnosti, a cilj mobilizacije je, kaže, da „se osiguraju bezbednost i teritorijalni integritet Ukrajine“.

U Ukrajini je danas proglašena opšta vojna mobilizacija, a sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Andrej Parubij je objavio da će oružane snage biti u punoj borbenoj pripravnosti, javio je „Glas Rusije“.

Kako je objavljeno na sajtu „Glasa Rusije“, ukrajinsko Ministarstvo odbrane je pozvalo rezervne snage da se prijave. Parubij je objasnio da je cilj mobilizacije da „se osiguraju bezbednost i teritorijalni integritet Ukrajine“.

On je, takođe, rekao da je ministarstvu spoljnjih poslova izdata naredba da traži pomoć SAD i Velike Britanije u garantovanju bezbednosti Ukrajine, prenose agencije.

Odluka je doneta nakon što je ukrajinski Savet juče objavio da vojska mora da bude spremna za borbu i pošto je pojačana bezbednost oko aerodroma, nuklearnih elektrana i drugih strateških objekata.
Ukrajinski režim, međutim, ističe da se protivi svakom nasilnom rešenju, dodaje „Glas Rusije“.

Situacija u Ukrajini mora da bude vraćena u političke tokove i ustavne okvire, rekao je na vanrednom zasedanju Saveta bezbednosti UN stalni ruski predstavnik u svetskoj organizaciji Vitalij Čurkin, dok je američka ambasadorka Samanta Pauer zatražila da se u Ukrajinu pošalju međunarodni posmatrači.

Ruski diplomata pridružio se pozivu zamenika generalnog sekretara UN Jana Elijasona da treba “hladne glave” gledati na situaciju u Ukrajini, prenela je agencija Itar – tas s.
“Kao što je s pravom rekao Jan Elison, potrebno je sačuvati hladnu glavu. Potrebno je vratiti delovanje na politički put u ustavne okvire. Treba se vratiti na sporazum od 21. februara i uspostavljanje vlasti nacionalnog jedinstva”, kazao je Čurkin.

On je pozvao na obuzdavanje delovanja radikala i uputio poziv ukrajinskim opozicionim liderima da se od njih jasno distanciraju.

Samanta Pauer predložila je da se u Ukrajinu hitno pošalju međunarodni posmatrači, uključujući predstavnike UN i OEBS.
“Međunarodne posmatrače, uključujući UN i OEBS treba odmah poslati u Ukrajinu. To je najbolji način da se ustanovi stvarno stanje, da se prati situacija i da se izbegnu zloupotrebe”, rekla je američka ambasadorka u UN.

Ukrajinski političar i bivši svetski šampion u boksu Vitalij Kličko zatražio je juče proglašenje vojne mobilizacije, pošto je ruski Savet federacije odobrio angažovanje ruskih snaga na ukrajinskoj teritoriji.
„Parlament mora da zatraži od glavnokomandujućeg vojske da proglasio nacionalnu mobilizaciju zbog ruske agresije protiv Ukrajine“, naveo je Kličko u saopštenju, preneo je AFP.

Savet Federacije jednoglasno je juče podržao zahtev predsednika Rusije Vladimira Putina za angažovanje ruske vojske u Ukrajni, pošto su prethodno komiteti za odbranu i međunarodna pitanja odobrili takvu meru.

Ranije Putin se, na zahtev gornjeg i donjeg doma parlamenta, obratio Savetu federacije sa zahtevom za angažovanje ruskih snaga izvan teritorije Rusije radi zaštite ruskih građana u Ukrajini.

(Tanjug)

Povezane vesti