018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ukoliko parkirate vozilo na neobeleženi trotoar kršite zakon (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Parkiranje vozila na trotoaru je zabranjeno Zakonom o bezbednosti saobraćaja, kaže saobraćajni inženjer Dejan Bogićević. Kako pojašnjava, ukoliko parkirate vozilo na trotoar gde nije obeleženo parking mesto i gde nema znaka kojim je označen parking, kršite zakon, i pauk može da ukloni vozilo.
Trotoar je površina koja je namenjena prvenstveno pešacima i zakonom je zabranjeno da se na njemu parkiraju vozila, čak i ukoliko ne postoji znak koji zabranjuje parkiranje. Ova opšta zabrana ne važi samo ukoliko je parking mesto na trotoaru jasno obeleženo horizontalnom signalizacijom i označeno saobraćajnim znakom za parking.
Možete da parkirate automobil u dvorištu zgrade, čak i ukoliko nema obeleženog parkinga, samo ako je dvorište vlasništvo skupštine stanara, a ne javna površina, pojašnjava Bogićević.
Inače, Zakon zabranjuje parkiranje na pristupnoj saobraćajnici, odnosno prilazu za vozila između stambenih zgrada i prolazima u blokovima naselja, kao i na ulazu u dvorišta ili parkirališta zgrada.
Kako nezvanično saznajemo, stručnjaci iz oblasti saobraćaja inicirali su izmene i dopune Zakona o bezbednosti u saobraćaju, kojim bi, između ostalog, parkiranje na trotoaru inače bilo dozvoljeno, a zabranjeno posebnom signalizacijom tamo gde bi onemogućilo nesmetano kretanje pešaka ili ugrozilo saobraćaj.