018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Uključivanje osoba sa invaliditetom u društvene tokove

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Do nedavno osobe sa invaliditetom nisu imale nikakvu pažnju van svojih porodičnih domova. Danas lakše ostvaraju svoja prava, ali se još dosta toga treba uraditi na putu njihovog uključivanja u društvenu zajednicu. To bi se postiglo, prema savetima Evropske grupe eksperata, prelaskom sa institucionalne zaštite na brigu i podršku u zajednici, zaključeno je na stručnom skupu, koji je održan, posle Beograda i Novog Sada, i  u Nišu.

Skupština grada Niša bila je domaćin skupa na kome su dati predlozi kako da osobe sa invaliditetom budu adekvatno socijalno i stručno zbrinute. To podrazumeva da svi domovi zdravlja, ustanove primarne zdrastvene zaštite budu osposobljeni stručnim timovima koji će pratiti stanje osoba sa mentalnim smetnjama i pružiti im neophodnu pomoć i podršku. Poseban akcenat stavljen je na potrebu rešavanja problema sa kojima se suočavaju porodice dece koja su smeštena u specijalizovane ustanove.

U Nišu postoji veliki broj osoba sa invaliditetom i psihičkim smetnjama, koje borave u posebnim ustanovama i koje im obezbeđuju mnogo toga, ali ne mogu da zamene njihovu društvenu uključenost, kaže zamenik zaštitnika građana Goran Bašić.

Izmeštanje osoba sa invaliditetom u primarnu društvenu sredinu je dug proces i zahteva saradnju svih u društvu. U Nišu su već preduzete mere za njihovo uključivanje u društvenu zajednicu, kaže prvi čovek niškog parlemanta, prof. dr Mile Ilić.

Prostor koji im je dodeljen za manje od mesec dana biće otvoren, a nalazi se u prizemlju Skupštine grada Niš,a u bivšim prostorijama suda za prekršaje.

Povezane vesti