018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ukidanje pedijatrije u Hitnoj pomoći loše za sve (VIDEO)

Komentari: isključeni

Eventualno ukidanje dežurne pedijatrijske službe u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć bilo bi loše za sve, a prvenstveno za pacijente koji se, u svakom trenutku, lekarima ove ustanove mogu obratiti i zatražiti pomoć, kažu u rukovodstvu ove zdravstvene ustanove. Navode da nemaju nikakve informacije da postoji plan za izmeštanje ili ukidanje ove službe i kažu da će učiniti sve da se to ne dogodi.

U ovim ordinacijama dežurne pedijatrijske službe niške Hitne pomoći, lekari svake noći pregledaju preko stotinu dece. Od toga, većina njih spada u hitne slučajeve, i za sada, ovo je jedino mesto gde mogu da se obrate za urgentnu pomoć. Vest o eventualnom ukidanju pedijatrije kod Nišlija je izazvala negativne reakcije.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, kažu da ih je vest o mogućem gašenju ili izmeštanju dežurne pedijatrije zatekla, i da za sada nemaju nikavih zvaničnh informacija o tome.

Međutim, osim potencijalnog gašenja dežurne pedijatrije, u niškoj Hitnoj pomoći sličan problem imaju i zaposleni u dežurnoj stomatološkoj službi. Danima unazad prikupljaju potpise podrške građana, i očekuju da im se i kolege iz drugih gradova pridruže.

Neophodnost postojanja ovih službi, prepoznale su i gradske vlasti. Tvrde da će učiniti sve da do gašenja ili izmeštanja pedijatrije i stomatologije ne dođe.

Ovajav problem, osim Niša, imaju i drugi gradovi. Uglavnom je reč ili o nedostatku materijalnih sredstava, ili o nedostatku mlađih kadrova, što, prema rečima lekara, predstavlja sistemski problem u zdravstvu koji je neophodno što pre rešiti.

 

 

Povezane vesti