018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

[UPD] Uhapšena Jasna Matić

Komentari: isključeni

MUP je danas priveo Jasnu Matić, bivšu ministarku za telekomunkacije u Vladi Mirka Cvetkovića i nekadašnju direktorku Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije SIEPA. Osim nje, privedeno je još pet osoba, koje se terete za zloupotrebu službenog položaja. Sumnja se da su oni oštetili budžet za 119 miliona dinara.

Pored Jasne Matić, privedeni su i Božidar Laganin, Vesna Perić i Bojan Janković, koji su u periodu od 2006. do 2013. godine bili na čelu Agencije za strana ulaganja, a njima se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja u Agenciji za strana ulaganja SIEPA.
Oni su zaključivanjem većeg broja fiktivnih ugovora o autorskim delima oštetili budžet za više od milion evra i ostvarili imovinsku korist od nešto manje od milion evra.
Četvoro privedenih osumnjičeni su da su zloupotrebili službeni položaj i da su u periodu od 2006. do 2013. godine, zaključivanjem velikog broja (1.339) fiktivnih ugovora o autorskom delu između zaposlenih u SIEPA, kao fizičkih lica, i Agencije, oštetili budžet za oko 120 miliona dinara, saopštava MUP.

Fiktivni ugovori su se odnosili na poslove koji su bili u opisu posla zaposlenih u Agenciji, pa su suprotno Zakonu o autorskim i srodnim pravima, Zakonu o javnim nabavkama, Zakonu o ministarstvima i Zakonu o budžetskom sistemu, omogućili da se sredstva iz budžeta Republike Srbije iskoriste za isplate navodno izvršenih ugovora o autorskim delima, precizira se u saopštenju.

Na ovaj način osumnjičeni su sebi i drugim fizičkim licima pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 90 miliona dinara, dok razlika od oko 27 miliona dinara predstavlja ukupan iznos obračunatih i plaćenih poreza i doprinosa po tom osnovu.

Jasna Matić je na mesto ministra za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića postavljena 7. jula 2008. godine a isti sektor je, u svojstvu državnog sekretra za digitalnu agendu, pri ministarstvu kulture vodila i u rekonstruisanoj vladi, obrazovanoj marta 2011.
Prethodno je bila državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, kao kadar G17 plus.

Povezane vesti