018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Uhapšen vlasnik „Farmakom MB“ Miroslav Bogićević

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Policija je danas uhapsila direktora i vlasnika „Koncerna Farmakom MB“ M.B. i predsednika kreditnog odbora „Privredne banke Beograd“ (PBB) AD Beograd M.S, zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica i još pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.
Sumnja se da su krivično delo izvršili tako što su od oktobra 2012. do marta 2013. godine, na osnovu prethodnog dogovora M. B. i M. S, omogućili da „Privredna banka Beograd“ AD Beograd odobrava kredite privrednim društvima čiji je jemac bio „Koncern Farmakom MB“.
MUP navodi da je to urađeno u cilju da ta privredna društva sredstva iz dobijenih kredita u vidu pozajmice istog dana transferišu „Koncernu Farmakom MB“ kao krajnjem korisniku, a sve u nameri pribavljanja imovinske koristi „Koncernu Farmakom MB“, a na štetu „Privredne banke Beograd“.
Ti krediti nisu vraćeni „Privrednoj banci Beograd“, čime je ona oštećena za 15.140.000 evra i 60 miliona dinara, odnosno 1.757.246.348 dinara, za koliko je pribavljena korist jemcu „Koncernu Farmakom MB“ Šabac, stoji u saopštenju.
U navedenom periodu „Privredna banka Beograd“ AD Beograd je bez adekvatnog sredstva obezbeđenja, odnosno samo uz pokriće menicama, odobrila kredite za privredna društva i to:
- „Euroguma – BBS“ d.o.o. u iznosu od 2.000.000 evra
- „Eko Fokus“ d.o.o. u iznosu od 1.800.000 evra
- „Inmold“ d.o.o. u iznosu od 1.900.000 evra
- „Olimpikus BP“ d.o.o. u iznosu od 1.880.000 evra
- „Porfito trade“ d.o.o. u iznosu od 1.880.000 evra
- „Vadra-prom“ d.o.o. u iznosu od 1.690.000 evra
- „Amator“ d.o.o. u iznosu od 1.690.000 evra
- „Fermin“ d.o.o. u iznosu od 1.000.000 evra i 60.000.000 dinara
- „Mihmil“ d.o.o. u iznosu od 1.300.000 evra.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, pored M. B. i i M. S, večeras uhapsili još pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.
Uhapšeni su O. Đ. finansijski direktor „Koncerna Farmakom MB“, članovi kreditnog odbora „Privredne banke Beograd“ AD Beograd A. J, V. M. i P. T, kao i D. V. zamenik člana kreditnog odbora „Privredne banke Beograd“ AD Beograd, navedeno je u saopštenju.
Oni su, saopštio je MUP, uhapšeni u nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala.

Marinković:Poreska uprava počela kontrolu pre dva meseca

Vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Marko Marinković izjavio je večeras da su pre dva meseca počeli opsežnu kontrolu poslovanja Koncerna „Farmakom“ i firmi koje su povezane s tom kompanijom.
„Vrši se kontrola poslovanja za više godina i ustanovljava se pravi iznos poreskih obaveza koje navedene firme treba da plate u budžet Republike Srbije“, rekao je Marinković za RTS.
On je kazao da su kontrole pokrenute upravo zbog toga što duži vremenski period „Farmakom“ nije bio obuhvaćen kontrolom Poreske uprave.
„Pogotovo nisu obuhvatane firme posredstvom kojih je Koncern ‘Farmakom’ vršio određene poslovne aktivnosti u privrednom sistemu Republike Srbije“, rekao je Marinković.

Ko je Miroslav Bogićević?

Biznismen Miroslav Bogićević tereti se da je Privrednu banku Beograd oštetio za 15.140.000 evra i 60.000.000 dinara, odnosno 1.757.246.348 dinara, za koliko je pribavljena korist jemcu „Koncernu Farmakom MB“ Šabac.
Bogićević 1989. godine osnivao preduzeće „Farmakom“, čija je pretežna delatnost bila poslovanje apoteke, a uporedo sa tim uvoz i izvoz.
Osam godina kasnije je izvršena preregistarcija preduzeća u „Farmakom MB“, a pretežna delatnost društva postaje trgovina na veliko, kao i proizvodnja sredstava za zaštitu bilja, obojenih metala i mineralnih đubriva, a sve se realizuje kroz zajedničku
proizvodnju, i to sa društvima u sastavu preduzeća „Zorka“ Šabac.
Ubrzo „Farmakom MB“ stiče vlaništvo u Mlekari Šabac, FAS Sombor, PIK „7. jul“, IK „Guča“, Livnici Požega, RIT Zajača, „Zorki Standard“, rudniku antimona i cinka „Suva ruda“, rudniku olova i cinka „Lece“.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je ranije da Vlada Srbije ne štiti tajkune i da se to najbolje vidi po visini poreza koji je naplatila od njih, navodeći da i dalje najveći problem predstavlja „Farmakom“. On je za „Farmakom“ rekao da je „političko čedo jedne stranke koje je preraslo u monstruma“.

Mediji su preneli da je Bogićević uhapšen na aerodromu prilikom pokušaja da napusti zemlju.

Rođen je 5. oktobra 1953. u Šapcu, Višu upravnu školu završio je u Sarajevu, a prvo zaposlenje, 1973, dobio je u Fondu zdravstvenog osiguranja.
U privatni biznis prelazi 1992, a počeo je sa apotekama, zatim trgovinom i proizvodnjom.
Iako je od 2003. učestvovao u brojnim privatizacijama, i sistemu Farmakom pridodao devet preduzeća iz različitih delatnosti, za njega se ne vezuju uobičajene afere koje su pratile taj proces.
Kupljene firme uglavnom su modernizovane, zapošljavaju oko 3.000 radnika, a za doprinose u privrednom razvoju, kako su preneli mediji, Bogićević je primio brojna priznanja. Oženjen je, ima dve ćerke i troje unučadi.
Tanjug   24.11.2014 21:03
Foto Tanjug, S. Radovanović, arhiva