018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

UG Sunce:”Diskriminacija obolelihod HIV i dalje postoji u svim sferama društva” (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

HIV infekcija najčešće se prenosi nezaštićenim seksualnim odnosom, a u Institutu za javno zdravlje Niš poslednjih godinu dana registrovan je mnogo veći broj muškaraca inficiranih ovim virusom. U udruženju građana “Sunce” za 1. decembar – Svetski dan borbe protiv SIDE u 12h najavljuju tribinu u sali gradske skupštine, a u 13 sati edukaciju o HIV-u na platou ispred Kalče.
Slogan ovogodišnje kampanje protiv HIV-a i SIDE je “Ubrzano do kraja AIDS epidemije”. Da bi ovo postigli važna je prevencija, upozoravaju lekari. Vrlo je važno i da se HIV infekcija na vreme otkrije, jer oboleli mogu da žive i do 40 godina, a rizik od prenošenja virusa je manji. Poslednjih godinu dana registrovano je mnogo više muškaraca nego žena inficiranih HIV-om.
U udruženju “Sunce” koje već 10 godina postoji u Nišu, a koje su osnovali ljudi koji žive sa HIV-om i njihovi lekari, kažu da diskriminacija obolelih i dalje postoji u svim sferama društva.
1. decembra na Svetski dan borbe protiv HIV-a i SIDE održaće tribinu u podne u sali gradske skupštine u ulici Nikole Pašića, a u 13 sati na platou ispred Kalče deliće promotivni materijal građanima sa ciljem da ih upoznaju sa rizicima i prevencijom.