018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Udruženje samohranih majki u borbi protiv alkoholizma i vršnjačkog nasilja (VIDEO)

Udruženje samohranih majki iz Niša, uz podršku norveške ambasade, realizuje Projekat “Mladi aktivni u borbi protiv alkoholizma i vršnjačkog nasilja“.Cilj je unapređenje i očuvanje zdravlja mladih i otklanjanje posledica njegovog narušavanja zloupotrebom alkohola, kao i promovisanje zdravih stilova života.

Svaka peta osoba u Srbiji koristi neku vrstu psihoaktivne supstance, a u Evropi smo na 15. mestu po broju hospitalizacija mladih koji koriste alkohol ili neku drugu psihoaktivnu supstancu. Statistika kaće i da svako drugo dete do 10. godine proba alkohol, a do 15. je bar jednom bilo u alkoholisanom stanju. Na ovu temu održan je jedan u nizu seminara namenjen nastavnom osoblju 9 škola iz Niša, Doljevca i Gornjeg Matejevca, koji će na ove teme edukovati ucenike, koji će svoje znanje o prevenciji širiti svojim vršnjacima.

Podaci kažu i da je zbog zloupotrebe alkohola, u Nišu i okolini evidentirano među mladima oko 2.500 tuča godišnje.

Iz Udruženja upozoravaju da je u Srbiji korišćenje alkohola socijano-prihvatljivo ponašanje posebno vikendom i na raznim proslava, ali da u zavisnost, psihičku i fizičku, neosetno može da se sklizne već posle dve do tri godine redovnog korišćenja.

Povezane vesti

  • olivera

    ja sam iz Aleksinca a bila sam udata u Surdulicu moj bivsi muz decu truje lazima i brani mi decu da vidjam..kad odem u Surdulici u socijalno nece da krenu kao ni milicija