018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Udruženje „Drugačiji zajedno“: I osobe sa intelektualnim smetnjama imaju pravo na rad (VIDEO)

„Mi možemo, a vi probajte“ naziv je akcije udruženja „Drugačiji zajedno“ sa ciljem da pokaže da i osobe sa intelektualnim smetnjama mogu da rade i da im samo treba pružiti šansu. Članovi ovog udruženja su tako, između ostalog. za sugrađane pripremali različite poslastice kako bi pokazali da i oni poseduju talente i veštine.

U našem gradi samo pet firmi zapošljava osobe sa intelektualnim smetnjama I to u malom broju, kažu u udruženju „Drugačiji zajedno“. Iako su mnogi od njih sposobni da rade, često zbog predrasuda nailaze na zatvorena vrata. Zbog toga je ovim osobama potrebna podrška svih nas, kažu u ovom udruženju. Tim povodom su volonteri udruženja anketirali sugrađane kako bi čuli šta oni misle o inkluziji osoba sa intelektualnim smetnjama.

Kako bi pokazali svoje umeće, članovi udruženja su pripremali različite poslastice, a na sugrađanima je bilo da procene da li se ti slatkiši razlikuju od onih koji se prave na drugim mestima u gradu.

U organizaciji “Drugačiji zajedno” kažu da je postignut određeni napredak kada je reč o socijalnoj inkluziji, ali ističu da je problem što se zakoni ne implementiraju u dovoljnoj meri. Zbog toga ističu da celo društvo mora da se uključi kako bi se to promenilo.

Povezane vesti