018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Udruženi u borbi protiv porodičnog nasilja (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Sedamnaest institucija, ustanova i medijа na lokalnom nivou potpisalo je Sporazum o saradnji i postupanju u slučajevima nasilja u porodici, kako bi se dugoročno zaštitile žrtve i obezbedili uslovi za izricanje odgovarajuće sankcije nasilniku.

Ovakva međusektorska saradnja predstavlja dobar primer udruživanja na lokalnom nivou, ali će u budućnosti Gradu omogućiti da dobije sredstva iz evropskih fondova, kako bi se porodično nasilje svelo na minimum, rekao je gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić.

Sporazum o međusektorskoj saradnji u cilju zaštite žena žrtava nasilja u parterskim odnosima na jednom mestu okupio je sve relevantne društvene činioce, lokalnu samoupravu, predstavnike sudstva, tužilaštva, policije, zdravstvenih ustanova, nevladinog sektora i medije. Kako je istakao gradonačelnik Niša, ovakav sporazum postoji u još nekoliko gradova u Srbiji, a u Nišu predstavlja značajan korak u borbi protiv nasilja u porodici.

Svrha Sporazuma je da na celovit način osigura da svi postupaju u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i obavezama delotvorno i celovito, kako bi se dugoročno zaštitila žrtva nasilja u porodici i obezbedili uslovi da se nasilnicima izreknu odgovarajuće sankcije.

Koordinacija između ustanova je nedostajala u sistemu zaštite žrtava nasilja u porodici, rekao je direktor Niške televizije Boban Rajković i dodao da NTV već dugo radi na prevenciji i prepoznavanju nasilja.

Povezane vesti