018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Udovički: Reforma državne uprave među prioritetima (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički naglasila je danas da je reforma državne uprave jedna je od ključnih stvari na koju Srbija treba da se fokusira i precizirala da se uvođenje platnih razreda ne odnosi na javna preduzeća već na javnu upravu.

Udovički je pojasnila da će u sklopu reforme državne uprave platni razredi biti uvedeni za državne i lokalne službenike, prosvetu, zdravstvo i da obuhvata oko 500.000 zaposlenih.

Ona je precizirala da je cilj uvođenja platnih razreda pravednost, ali i kontrola, kao i da će oni koji odskaču u zaradama biti dovedeni u „prihvatljive razmere“.

Nepravde se, kako kaže, najlakše ispravljaju podizanjem plata, ali da za to neće biti prostora jer je država u velikoj fiskalnoj konsolidaciji i da platni razredi nemaju nikakve veze sa smnjenjem plate.

Reforma državne uprave je, kako objašnjava, u strategiji proširivanja EU koju oni donose svake godine i odnosi se na ceo region. Udovički kaže da Evropa mora da veruje da Srbija, ali i ostale zemlje, menjaju svoje institucije, da je odgovorna zemlja i da može da obezbedi evropske vrednosti.

Inače, U državnoj upravi Srbije, agencijama i socijalnim fondovima u julu je bilo zaposleno blizu 34 000 ljudi, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija. Govoreći o viškovima u državnoj upravi da ima puno poslova koji nedostaju i puno suvišnih poslova koji jedni drugi koče, Udovočki kaže da „moramo da preuredimo celu državu, ali kada sve prebrojimo broj službenika ne odskače onoliko od potreba koliko se smatra“.

„Mi moramo da napravimo prostor za nove poslove, za moderniju državu“, naglasila je ministarka i dodala da će se prvo pozabaviti ugovorima gde je neko doveo prijatelje i rođake koji se ne pojavljuju na poslu.

Povezane vesti