018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Domu zdravlja u toku akcija „Značaj donorstva“ (VIDEO)

Komentari: isključeni

Transplantaciju bubrega čekaju 574 osobe u Srbiji. Povodom Svetskog dana bubrega, u Domu zdravlja je u toku kampanja “Značaj donorstva”, kojom pozivaju zdravstvene radnike, ali i sve građane da postanu vlasnici donorske kartice, kako bi, kažu, sačuvali ili produžili nečiji život.

)

Poremećaj mokrenja, promene u sastavu mokraće, bol, otok i povišen krvni pritisak su simptomi koji mogu ukazivati na hroničnu bubrežnu bolest, kažu lekari. Na Svetski dan bubrega Dom zdravlja je organizovao akciju “Značaj donorstva”, kako bi pozvali zdravstvene radnike, ali i sve građane da pribave donorsku knjižicu, da bi sačuvali ili produžili život pacijentima čiji bubrezi ili drugi organi više ne funkcionišu.

Transplantaciju bubrega čekaju 574 osobe u Srbiji, a tokom 2013. god. transplantirano je ukupno 104 bubrega, od čeka je 74 od preminulih donora.

Ukoliko želite da postanete donor, dovoljno je da se obratite izabranom lekaru, kažu u Domu zdravlja.

Koliko je neophodno podići svest o donorstvu govori i statistika iz 2012. godine, kada je u Srbiji skoro šest i po hiljada ljudi umrlo od bolesti bubrega, a preko 611.000 se obratilo lekaru zbog ovog zdravstvenog problema.

Povezane vesti