018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Učitelji zadržali svoju zgradu

Komentari: isključeni
Tagovi:

Skoro vek i po tradicije Učiteljskog doma moglo je da bude prekinuto jednom sudskom odlukom, da predsednik Skupštine Niša Mile Ilić i gradonačelnik Zoran Perišić danas nisu rešili da se Grad povuče iz spora, koji je bivša vlast započela protiv Učiteljskog društva. Naime, Grad je pre tri godine tužio ovo udruženje, smatrajući da čuvena zgrada u Ulici kralja Stefana Prvovenčanog, inače izgrađena učiteljskim parama, treba da pređe u vlasništvo Grada.

Rukovodstvo Niša je preseklo – nije dobro da se nastavi proces na sudu između Grada i jedne institucije kao što je Učiteljsko društvo, pa su zato niški čelnici rešili da se Grad povuče iz spora. Odluka je pala u trenutku kada je iz suda stigao pozitivan odgovor na žalbu na presudu da se učiteljima zgrada oduzima.

Zadovoljni su i u Učiteljskom društvu. Na sastanku sa Miletom Ilićem rečeno je da Učiteljski dom živi svakog dana u godini. Organizuju se brojne radionice za osnovce i srednjoškolce, a kada Učiteljsko društvo ne bi imalo svoj prostor, štetu bi imali mnogi, podseća predsednik Staniša Kostadinović.

Društvo učitelja Niša okuplja čak 1200 članova. Osnovano je 1881. godine i najstarije je na Balkanu, a zgrada Učiteljskog doma, čija je sudbina posle današnje odluke, čini se, opet sigurna, predstavlja jedan od glavnih simbola Niša. Osim što čitav deo centra po njoj određujemo, ovo zdanje mnoge Nišlije pamte po tome što su je sami učitelji čitavog jugoistoka podigli 1932. godine. Dom je uvek imao mnogo korisnika, ali je jedini zvanični vlasnik uvek bilo Učiteljsko društvo Niš.

Povezane vesti