018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ubistvo Njemcova snimljeno kamerom

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Ubistvo ruskog opozicionara Borisa Njemcova, koga je nepoznati napadač ubio u petak kasno uveče u Moskvi, snimila je nadzorna kamera, a na snimku se vidi trenutak pre i posle ubistva, ali ne i sam čin.
Taj video-snimak objavila je moskovska televizija „Centar“ (TVC), preneo je sajt Raša tudej.
Zločin, koji se dogodio na Moskvoreckom mostu u centru Moskve, snimila je kamera koja snima vremenske uslove u centru grada a koja pripada televiziji TVC, navodi dalje Raša tudej.
Snimak je obuhvatio širok kadar Moskvoreckog mosta, u blizini Kremlja, ali je kvalitet snimka takav da mogu da se razaznaju samo automobili na mostu i figure ljudi koji se kreću po njemu.
Kako navodi „Raša tudej“, snimak pokazuje da je Njemcov ubijen u 23.31 sati po moskovskom vremenu, a da ga je ubica čekao na stepenicama mosta.
Sam trenutak ubistva nije snimljen, pošto je Njemcova i njegovu pratilju, ženu u belom kaputu za koju se pretpostavlja da je ukrajinska manekenka Ana Durickaja, u tom momentu zaklonilo vozilo za čišćenje snega koje je prolazilo mostom.
Ubica je zatim potrčao prema automobilu koji ga je čekao nekoliko metara dalje na mostu, ušao je na mesto suvozača i napustio mesto zločina.
Ranije te večeri su bezbednosne kamere snimile Njemcova i Durickaju kako odvojeno stižu u moskovsku robnu kuću GUM na Crvenom trgu oko 22 sata po lokalnom vremenu.
Opozicionar i manekenka su navodno večerali u jednom od restorana u sklopu GUM-a, a zatim su odlučili da prošetaju do njegovog stana, koji se nalazi u blizini i do kojeg su morali da pređu preko Moskvoreckog mosta.
Njemcov je ubijen u petak kasno naveče u centru Moskve, nedaleko od Kremlja, dan uoči velikog mitinga koji je pripremala opozicija. Nakon njegovog ubistva pripadnici opozicije su odustali od mitinga ali su zatražili da umesto toga bude održan „marš žalosti“.
Ruski istražni organi istražuju pet mogućih motiva za ubistvo Njemcova, uključujući pretnje koje je on dobio zbog svog stava prema napadu na francuski satirički list „Šarli ebdo“, a razmatraju se i mogući poslovni i lični motivi.

Tanjug 01.03.2015 13:46
AP Photo