018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ubica Tijane Jurić osuđen na 40 godina zatvora

Od:
Komentari: isključeni

SUBOTICA – Dragan Đurić danas je osuđen na kaznu zatvora od 40 godina za pokušaj silovanja i ubistvo Tijane Jurić.
Đurić je proglašen krivim i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora, u koju će mu biti uračunato vreme provedeno u pritvoru.
Sudsko veće kojim je predsedavala sudija Gordana Kojić jednoglasno je odlučilo da je Đurić smanjeno uračunljiv, ali ne u bitnoj meri i da je kriv za pokušaj silovanja i teško ubistvo.
Zbog toga mu je za pokušaj silovanja izrečena kazna od 12 godina, a za teško ubistvo od 40 godina, što čini jedinstvenu kaznu od 40 godina, ujedno najveću moguću u domaćem pravosuđu.
Kojić je, obrazlažući presudu detaljno analizirala ceo događaj na osnovu Đurićevog priznanja, istakavši i da je on upotrebljavao silu od prvog kontakta.
Prema njenim rečima, Đurić je radio sve što je hteo i mogao, a njegov umišljaj nije bio usmeren na savladavanje otpora, već na lišavanje života, čime je odbačena teza odrane da se ovde radi o pokušaju silovanja sa smrtnom posledicom.
Kojić je takođe, rekla da je sudsko veće imalo u vidu sve olakšavajuće okolnosti, ali da one u ovom slučaju nisu mogle imati uticaja na smanjenje kazne.
Ona je takođe, rekla da na donošenje presude, odnosno opredeljivanje kazne nije imao uticaj pritisak javnosti, već da se svrha kažnjavanja jedino može ispuniti najstrožom kaznom.
„Svako nasilno oduzimanje života je tragedija, a još veća je kada je u pitanju ovako mlada osoba“, rekla je Kojić.
Đurić je dužan da nadoknadi troškove postupka, a odbrana ima pravo žalbe na presudu.

Tanjug 15 Jun 2015 10:48
Foto Tanjug