018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Škole u štrajku, Ministarstvo: Obavezan minimum rada

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – U školama članicama četiri najveća sindikata prosvete danas su časovi skraćeni ili nema nastave, a iz Ministarstva prosvete upozoravaju na zakonsku obavezu poštovanja minimuma procesa rada, inače slede disciplinski postupci.
Od oko 1.760 škola u Srbiji, u potpunoj obustavi rada je 437 ustanova, 25 odsto, a 75 procenata radi, uključujući i 304 škole koje rade skraćeno, 30 minuta, rekao je pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić i objasnio da izgubljeni časovi moraju biti nadoknađeni.
Pripadnici četiri najveća sindikata protestovali su danas na Trgu Nikole Pašića i još jednom pozvali Vladu i ministra Srđana Verbića da im ne smanjuju plate u okviru vladinih mera štednje.
Na protestu ispred Doma sindikata, predsednik Granskog sindikata prosvete „Nezavisnost“ Tomislav Živanović zahvalio se okupljenima koji su došli da poruče vlasti da je „prosveta u katastrofalnom stanju“ i da prosvetni radnik nije više radnik nego „prosvetni jadnik“.
„Zarada prosvetnog radnika nije jednaka ni zaradi nekog prosjaka na Zelenom vencu, čak i on više zarađuje“, rekao je Živanović i dodao da ova vlada pokušava da ih potceni i stalno priča „kako nemate ništa, a i to vam je dovoljno“.
„Nekada smo sa ministrima razgovarali o povećanju plate, a danas to ne možemo iako su nam plate već decenijama ispod proseka u Srbiji“, naveo je on.
Bratislav Pavlović iz Sindikata obrazovanja Srbije rekao je da je Evropska konferencija sindikata uputila pismo premijeru Aleksandru Vučiću i ministrima finansija i prosvete, Dušanu Vujoviću i Srđanu Verbiću, u kome traže da se prosveta izuzme iz smanjenja plata.
„Ali, šta vredi, u ovoj zemlji vlada MMF, a mi razgovaramo sa onim Verbićem koji nikad i nije bio za ministra prosvete i od svih ministara koji su bili loši, on je izgleda na prvom mestu“, smatra Pavlović.
Prema njegovim rečima, prosvetu su svi zaboravili i dok se drugi ministri bore da zaposleni u njihovim resorima budu izuzeti od smanjenja plata, Verbić pristaje na smanjenje plata.
Prosvetari traže da budu izuzeti od smanjenja plata, da se donese zakon o platnim razredima i počnu pregovori o kolektivnom ugovoru.
Iz Ministarstva prosvete podsećaju da je pitanje štrajka regulisano Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju.
„Zaposleni u školi ostvaruju pravo na štrajk u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i zakonom kojim se uređuje štrajk. Štrajkački odbor i zaposleni koji učestvuju u štrajku dužni su da štrajk organizuju i vode na način kojim se ne ugrožava bezbednost zaposlenih i učenika, imovine i omogućava nastavak rada po okončanju štrajka, navodi se u Zakonu.
„Nastavnici, odnosno stručni saradnici u školi ostvaruju pravo na štrajk, pod uslovom da obezbede minimum procesa rada škole, u ostvarivanju prava građana od opšteg interesa u osnovnom obrazovanju i vaspitanju.
Minimum procesa rada za nastavnika je izvođenje nastave u trajanju od 30 minuta po času u okviru dnevnog rasporeda i obavljanje ispita, a za stručnog saradnika 20 časova rada nedeljno.
Ako nastavnici, odnosno stučni saradnici škole učestvuju u štrajku ne obezbeđujući minimum procesa rada iz stava 2. ovog člana, direktor škole pokreće disciplinski postupak.
Nastavniku, odnosno stručnom saradniku za povredu obaveze iz stava 2. ovog člana izriče se mera prestanka radnog odnosa. Direktor škole za vreme štrajka organizovanog protivno odredbi stava 2. ovog člana, dužan je da obezbedi ostvarivanje nastave i obavljanje ispita dok traje štrajk“, navodi se u Zakonu.

Sindikati: Izgubljena nastava će biti nadoknađena

Učenicima koji zbog današnjeg najavljenog protesta prosvetnih radnika neće imati časove, nastava će biti nadoknađena, izjavio je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević.
„Napravićemo plan nadoknade, ili ćemo produžiti školsku godinu za jedan dan ili ćemo odraditi jednu subotu“, rekao je Matijević za TV Pink.
Povodom najavljenog protesta četiri najveća sindikata prosvete u Beogradu, Matijević je rekao da su prosvetni radnici najmanje plaćeni od svih javnih službi, jer je prosek primanja u prosveti 43.000, a sa najavljenim smanjenjem iznosio bi samo 39.000 dinara.
U Srbiji se za obrazovanje izdvaja samo 3,18 odsto bruto nacionalnog dohotka, a u Evropi je prosek izdvajanja 6,5 odsto, naveo je Matijević.
Matijević je istakao da su u planu protesti u novembru i decembru, jer predstoje pregovori o zakonu o osnovama sistema obrazovanja i o kolektivnim ugovorima.
Predsednik Granskog sindikata prosvete „Nezavisnost“ Tomislav Živanović je u istoj emisiji ukazao da ima mnogo prosvetnih radnika koji nemaju normu časova i primaju manje od minimalne plate, a koji se pri tom vode kao da su zaposleni u obrazovanju.
Živanović je najavio da, uprkos uslovima u kojima rade prosvetni radnici, „deca sigurno neće biti zakinuta za kvalitetnu nastavu“.
Prosvetari traže da budu izuzeti iz smanjenja zarada, donošenje zakona o platnim razredima i otpočinjanje pregovora o kolektivnom ugovoru.
Nezadovoljni najavom smanjenja plata u okviru vladinih mera štednje, četiri najveća sindikata prosvete najavili su za danas protest u Beogradu, a u školama članicama tih organizacija neće biti nastave.

Pomoćnik ministra: Prosvetari u štrajku mogu da ostanu bez dela zarade

Prosvetni radnici koji danas štrajkuju mogli bi da ostanu bez dela zarade, rekao je pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić i najavio da je to ministarstvo i dalje otvoreno za razgovor sa sindikatima.
„Prosvetni radnici imaju pravo na štrajk, ali nemaju pravo na obustavu rada“, rekao je Kostić novinarima i objasnio da umanjenu zaradu mogu da očekuju kako oni koji uopšte ne drže časove, tako i nastavnici koji rade skraćeno.
Kostić je rekao da su direktori škola nadležni da vode evidenciju o onima koji protestuju ali i da pokrenu disciplinski postupak protiv kolega koji uopšte ne rade.
„Ako se nezakonito obustavi rad imamo nadležnost nekoliko inspekcija – prosvetne, inspekcije rada, finansijske, koja između ostalog sprovodi nadzor o pripadajućoj zaradi na osnovu časova rada“, objasnio je Kostić.
On je podsetio da „prosvetni“ zakoni ne predviđaju obustavu rada.
„Zakon o štrajku kaže da, ukoliko se radi o javnoj delatnosti, a prosveta jeste javna delatnost, drugim zakonima (prosvetnim) mora se uvesti minimum procesa rada“, rekao je Kostić i naveo da je Ministarstvo prosvete otvoreno za razgovor o zahtevima sindikata.
Komentarišići najavu da će prosvetni radnici u novembru započeti proteste uz skraćivanje časova, Kostić je odgovorio da je to njihovo zakonsko pravo.

Tanjug 22.10.2014 14:34
Foto Tanjug, M. Marković/ ilustracija