018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Vitkovcu sprečeno širenje poplavnog talasa (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

U selu Vitkovac u opštini Aleksinac, gde je protekla 24 časa poplavni talas bio najveći, situacija se stabilizuje. Poplavljeno je jedno domaćinstvo i veliki deo atara.

Izgradnjom odbrambenog nasipa, onemogućeno je dalje prodiranje vode u naseljeni deo sela. Vodostaj Južne Morave pao je za pet centimetara pa se narednih dana ocekuje povlacenje vode u korito reke.

Podizanjem odbrambenog nasipa, meštani sela Vitkovac zajedno sa interventnim ekipama iz Niša i Aleksinca sprečili su širenje poplavnog talasa. Južna Morava napravila je najviše štete poljoprivrednicima, jer je najveći deo zasejanih površina trenutno pod vodom.

Prisustvo teške mehanizacije i pripadnika službe za spasavanje u Vitkovcu, govori da je protekla 24 časa poplavni talas u ovom delu toka Južne Morave prouzrokovao vanrednu situaciju. Srećom, osim jednog poplavljenog domaćinstva, niko od meštana nije ugrožen, a situacija je pod kontrolom.

Meštani sela Vitkovac poznaju ćud Južne Morave. Poslednja poplava od pre 4 godine zahvatila je u veliki broj domova i napravila veliku materijalnu štetu.

Opština Aleksinac očekuje pomoć države, ne samo da bi se nadoknadila nastala šteta već i da se ovakve situacije ne bi ponavljale narednih godina. Regulacija toka Južne Morave i to na najkritičnijim tačkama predstavlja dugoročno rešenje. Na taj način Morava će biti ukroćena, a imovina i usevi zaštićeni od poplava.

Povezane vesti